Като в екшън филм

Pan.bg 23 авг 2019 | 13:39 views (615) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Цончо Драгански

Парашутни скокове от хеликоптери Black Hawk

image

image

В небето се появяват три хеликоптера UH-60 Black Hawk. Машините правят завой и кацат на пистата на отдавна закрито летище. След кратка организация шестима командоси, по трима от двете страни на един от вертолетите, тръгват към висините… Изглежда също като екшън филм, но всъщност започва съвместната българско-американска подготовка между формирования от 68-а бригада „Специални сили” и армейската авиация на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

За първи път от много време през тази седмица на летище „Чешнегирово” бяха извършени парашутни скокове от вертолет. Някои от военнослужещите имаха известен опит в такава дейност от международни учения, но основният състав правеше своя дебют. В един от дните скоковете бяха от 500 м с автоматично отваряне на американските парашути с кръгъл купол МС-6. В първия заход тръгнаха шестима парашутисти, като сред тях бяха заместник-командирът на 68-а бригада полковник Йордан Йорданов и тазгодишният випускник на НВУ „Васил Левски” лейтенант Николай Добрев. Ръководител на скоковете бе командирът на батальон „Специални сили” подполковник Тодор Даков. А контрол на подготовката осъществяваше полковник Николай Николов от отдел „Специални операции” на дирекция „Операции и подготовка” от Щаба на отбраната. На летище „Чешнегирово” бяха също новопроизведените лейтенанти Димитър Томов, Георги Кьосев, Петър Йолтов, Иван Бабунов и Стефан Димитров. Като младши сержанти от бригадата те бяха завършили едногодишен курс по професионална квалификация в НВУ „Васил Левски” и вече заслужиха своето първо офицерско звание.

През първия ден бяха извършени около стотина скока. Работили сме с американци при използването на самолет С-130 „Херкулес”, но сега е малко по-различно с вертолети UH-60 Black Hawk. Особеното е, че самолетът се движи с по-голяма хоризонтална скорост – 180–200 км/ч в, а хеликоптерът с около 130–140 км/ч. Поради по-ниската скорост това предполага малко по-дълго време, докато куполът на парашута се напълни с въздух. Но след като се отвори парашутът, всичко си е едно и също. Продължаваме да изпълняваме своите летателни програми, заяви подполковник Тодор Даков.

След първия си скок от вертолет лейтенант Николай Добрев сподели, че няма такъв голям динамичен удар при отварянето на парашута, както е при самолет. Младият офицер е от Мадан. При обучението си в НВУ „Васил Левски” е идвал в
68-а бригада и е направил 18 парашутни скока. Скачал е от транспортния самолет С-27 J „Спартан”. Назначен е за командир на взвод и е доволен, че служи в Специалните сили.
В следващите дни инструктори от бригадата и военнослужещи с най-голям опит направиха скокове със свободно падане от височина 2000 м с германските парашути тип „летящо крило” SOC TW7-315. С това завърши поредната българско-американска подготовка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker