В София се провежда 45-ят конгрес на Международната комисия по военна история

Pan.bg 20 авг 2019 | 11:12 views (202) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов
Снимка: Иван Иванов, Военна академия


Това е четвъртото издание на авторитетната организация, на което домакин е България. То се провежда под егидата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Темата е „Нерешени проблеми след мирната конференция от 1919 г. Военни конфликти и дипломатически преговори“. Председател на Организационния комитет е Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО, а заместник-председател - полковник от запаса проф. Димитър Минчев, председател на Българската национална комисия по военна история, която е съорганизатор на форума.

В конгреса, който се провежда в ЦВК, участват 140 делегати от 36 държави, начело с президента на Международната комисия по военна история проф. д-р Масимо де Леонардис от Италия. Комисията под егидата на ЮНЕСКО е най-авторитетният международен форум за сътрудничество между историците и изследователите на военната история в дух на приятелство между народите, се посочва в приветствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, прочетено от неговия съветник по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев.

Един век след края на Първата световна война, чевечеството още продължава да търси своите уроци и поуки от нея, се подчертава в поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, прочетен от началника на политическия кабинет на МО подполковник от запаса Илия Налбантов. Неговото пожелание е: „Нека конгресът да се превърне в средище за обмен на идеи и концепции, в инкубатор за генерирането на нови научни теми и хоризонти, в поле за стартиране на нови международни проекти и, разбира се, не на последно място, в място за опознаването и установяването на диалог между правителствата на различните държави”. В церемонията по откриването участва и генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги С. Раковски”, която е един от партньорите на организаторите на форума.

Работата на конгреса преминава в 19 пленарни сесии, в които ще бъдат прочетени над 60 научни доклада. Участниците са представители от повечето европейски държави. Има още от Африка, Австралия, Израел, Китай и Япония. По време на конгреса ще се проведат и 8 заседания на комитети, включително Изпълнителния съвет и Генералната асамблея на Международната комисия по военна история. Конгресът завършва в петък с разширено заседание на Бюрото на Международната комисия по военна история. Организационният
комитет е подготвил и богата съпътстваща програма за гостите на България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка