Законодателят е длъжник на хората в армията

Pan.bg 20 авг 2019 | 10:55 views (357) commentaries(0)
img zemia-news.bg

От няколко години възнагражденията в системата чувствително изостава от ръста на минималната работна заплата за страната

В последно време се наблюдават редица мерки на Министерството на отбраната за попълване на големия дефицит от военнослужещи. От началото на годината е в ход националната кампания „Бъди войник“, която има амбицията да обходи всички областни градове. Вземат се някои административни решения в компетенцията на министъра на отбраната, като подобряване ефективността на системата от допълнителни възнаграждения. В арсенала от средства за увеличаване броя на курсантите се включва и вдигането на възрастовата граница за кандидатстване в Националния военен университет. Успешно се реализира проектът за попълване на недостига от военни лекари, който е между Военноморското училище, Медицинския университет във Варна и ВМА.

За съжаление, обаче законодателните действия в интерес и подкрепа на тези усилия са епизодични и недостатъчни. Депутатите се задоволяват с 10-процентното увеличение на военните заплати последователно през последните две години и промяната на формулата за изчисляване на възнагражденията в зависимост от длъжността и званието. Не смеят, обаче да увеличат базата, от която се изчисляват заплатите. От няколко години тя е 380 лв. и чувствително изостава от ръста на минималната работна заплата за страната. Прави са редица експерти, които именно в едно такова решение виждат най-сериозната възможност за нарастване на кандидатите, както за войници, така и за курсанти. Пазарът на труда си има своите закони и когато не се спазват от изпълнителната и законодателната власт се стига до сегашната ситуация.

Не по-малко важен е и въпросът с перспективата да станеш професионален войник. Законодателят е направил така, че на теория и практика това да не е професия. Ако беше обратното, войнишката професия щеше да дава възможност за придобиване право на пенсия. Бариерата пред такава перспектива, обаче спускат едновременно Законът за отбраната и въоръжените сили и Кодексът за социално осигуряване. Първият е заковал пределна възраст за военна служба на войниците и матросите на 46 години, а вторият е сложи възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещия от 52 години и нагоре до 55. Т.е. „Стани войник!“, но след 46-та си година се оправяй сам. Не е много почтено. Някои се оправят, като успяват да станат сержанти, но другите? Може би в охранителните фирми, където ще облекат новите униформи наравно
с преминали в запаса офицери. Такава е картинката.

Ако продължим темата за перспективата, няма да е много оптимистично.

Какво от това, че един войник е служил 10, 15 или 20 години в армията? Някъде да са записани сфери, в които да се цени неговото участие в отбраната на страната и там да го чакат с нетърпение, за да използват способностите, които е изградил в армията? Напротив, дори в последно време се наблюдава риск за противопоставяне с бъдещите войници от доброволния резерв. Промените в Закона за резерва на Въоръжните сили, които предвиждат срочна служба в доброволния резерв, все още не са гласувани. Непрекъснато, обаче, се говори за предимствата, които ще има доброволният резервист, който ще е изкарал само една 6-месечна военна служба.

Впрочем, отворете Закона за отбраната и въоръжените сили, за да видите, че от 2010 г. е отменена цялата глава „Социална политика на Министерството на отбраната“, чийто текстове бяха формулирани в 15 члена. Какво би си помислил един кандидат за войник или курсант, който търсейки тази страна, свързана с бъдещата му професия, вижда в закона, че социална политика не съществува. Макар че на практика не е така, но законът казва друго. Да не говорим, че след като се уволни, дори стигнал пределната възраст от 46 години,

бившият вече войник не може да ползва редица права, заложени в законите и наредбите, защото те са за пенсионирани военнослужещи, а той не е такъв.

Законодателят не само не решава тези въпроси в интерес на военнослужещите, но създава и допълнително напрежение в армейските среди. Една от любимите му теми от 2011 до 2016 г. бе как да утежни режима на пенсиониране на военнослужещите. В края на 2012 г. 90 народни представители промениха КСО и въведоха възраст, като необходимо условие за придобиване право на пенсия, освен прослуженото време. След една година справедливостта бе възстановена, но за кратко. От началото на 2016 г. не само бе върнато старото положение, което доведе до вълна от рапорти за напускане на армията, но се създаде прецедент, който внесе допълнителна доза напрежение. Става дума за възможността военнослужещи да получават и заплата, и пенсия. Макар че бе обосновано като компенсация за промяната на условията за пенсиониране, то все още не се възприема еднозначно.

Все повече се налага необходимостта

да се разработи и приеме един закон за военната служба, който да дава цялата информация, отнасяща се до военнослужещия.

Един кандидат за войник, например, трябва да чете Закона за държавния бюджет и Закона за отбраната и Въоръжените сили, за да научи базата, на чиято основа ще се изчисляваа бъдещата му заплата, както и съответните коефициенит към нея. Изискванията за придобиване право на пенсия са в Кодекса за социално осигуряване. Или къде са седемте права на военнослужещия при риск или наличие на терористичен акт? В друг закон – за противодействие на тероризма. След като се уволни, ще трябва да разгърне друг закон, за да си изпълнява задълженията в резерва и запаса. Така държавата му дава широки възможности за самостоятелно получаване на юридически знания, но едва ли може да ги използва в пълна степен. И стигаме до фразата “Параграф 22“, станала идиоматична, която се използва за ситуация без изход.

Наближава поредната парламентарна есен. Наивно е да се очаква, че ще има някаква промяна по коментираните въпроси. Депутатите биха могли да дадат добър знак при приемането на държавния бюджет за следващата година. Ако, разбира се, парите за отбрана, като процент от БВП се вдигнат най-вече в интерес на социалния статус на хората в армията.

Спирдон Спирдонов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка