Пледоариите по третото дело срещу ген. Шивиков ще са на 19 септември

Pan.bg 19 авг 2019 | 16:49 views (395) commentaries(0)
img ПловдивПрес, Ваня ДРАГАНОВА

Пледоариите по третото дело срещу бившия шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков ще са на 19 септември, а след това се очаква и присъда. Тове е дело е твърде подобно на процеса, по който той беше оправдан от Военния съд в Пловдив през юли м. г. И тук става дума, че ген. Шивиков е намалил боесопобността на бригадата, като пускал военнослужещи са тренират футбол, вместо да полагат задължителната физическа подготовка. После те ставали шампиони и в съда месеци наред се дискутира въпросът, ако човек е шампион в даден спорт, дали е в дора физическа форма, или не. Подобно е и обвинението за участието на Военния духов оркестър в историческите празници на общините в Подбалкана, както и твърдението, че ген. Шивиков е трябвало да иска от кметствата наем за палатките.

„Сериозните тренировки с нищо не могат да попречат на физическата подготовка, напротив, плюс са“, каза един от двамата последни свидетели по делото – бившия шеф на Логистичния батальон в бригадата полк. Тодор Манчев. След разпита на свидетелите ген. Шивиков даде обяснения и отговори пункт по пункт на всяко обвинение.

„Напълно неуместно и непрофесионално е твърдението на прокуратурата, че военнослужещите, подготвяли се и участвали в различните състезания и при условие че са спечелили първите места в жестока конкуренция с колегите от другите военни формирования от трите вида въоръжени сили, не са в състояние да изпълняват своите задължения и че не притежават необходимите физически качества и че по този начин са навредили на бойната готовност на бригадата“, заяви той. И попита за обобщение: „Какво е общественоопасното да допринесеш за отбелязването на различни годишнини от националния календар с национално или местно значение? С какво участието на военнослужещи е навредило и застрашило живота или здравето на присъствалите на тези мероприятия, или пък са застрашили обществения ред и националната сигурност?“

Ген. Димитър Шивиков беше оправдан от всички инстанции по първото дело срещу него – за т. нар. съюзнически одеяла, по което беше обвинен, че е злоупотребил с имущество на НАТО в качеството си на ръководител на една от мисиите ни в Афганистан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker