На Ново село развяха три знамена - сръбско, американско и българско

Pan.bg 16 юни 2011 | 08:11 views (3561) commentaries(1)
img paper.standartnews.com/bg

Бойци от Сърбия получиха чисто нови български автомати "Калашников". Това стана минути след като на база Ново село бе открито тържествено българо-американското съвместно обучение "Блек сий ротейшън форс 2011". За първи път в подобно обучение на българска територия се включва и подразделение на сръбската армия. Взводът от западната ни съседка обаче е пристигнал без оръжие. Но съседите вече са екипирани с автомати - още със смазката по тях. "Надяваме се да научим нещо и от другите армии", заяви ефрейтор Зоран Мотавджич от сръбския взвод.
Българи, сърби и американци бяха строени на един от плацовете на полигон Ново село. Тържествената церемония по издигане на националните знамена ръководи подп. Нелсън Кардела от морската пехота на САЩ. "Войниците ще тренират и ще си взаимодействат, но е важно да осъществим добро взаимодействие между щабовете", заяви подп. Кардела. Той подчерта, че част от морските пехотинци на САЩ пристигат в Ново село направо от Афганистан. "Това е много добър полигон с отлични условия за упражнения и маневриране", каза щатският офицер.
Българският взвод се ръководи от капитан Светослав Годинов, който е командир на пехотна рота в старозагорската лекопехотна бригада. "80% от моите подчинени са ходили на мисия в чужбина", каза капитан Годинов. На церемонията той
даваше заповедите си на английски

"Бил съм на няколко курса по английски", каза българският офицер. Учението "Блек сий ротейшън форс 2011" се провежда едновременно на териториите на България, Румъния и Украйна. Центърът на обучението у нас е база Ново село. Успоредно с това обаче се използват и авиобазите Безмер и Крумово.
"Стандарт" научи, че морската пехота на САЩ е пристигнала със самолети "Херкулес-С-130", които през следващите две седмици ще бъдат използвани от всички военни парашутисти в БА. На летище Крумово ще се извършват скокове от парашутната бригада в Пловдив, подразделенията "Морска пехота" към ВМС и други парашутни подразделения в БА. Стана ясно, че в самолетите "Херкулес" спускачи ще бъдат американци - т.нар. джъмп мастерс.
Последните 2 г. Сърбия пращаше наблюдатели по време на българо-американските учения. Тази година се включват със свои подразделения, а догодина се очаква учението "Блек сий ротейшън форс" да се проведе и на сръбска територия. На Ново село пък идната година се очакват подразделения на други балкански страни, които ще се включат в българо-американски обучения.
По време на "Блек сий ротейшън форс 2011" ще бъдат отработени няколко основни за бойците действия, довериха от щаба на учението. На първо място войниците се запознават със стрелковото оръжие. За бойците от Сърбия нашият автомат "Калашников" едва ли е непознат, защото те си имат свой. В заводите си в западната ни съседка "Застава" произвежда сръбски АК твърдят запознати. Българите ще стрелят също с калашник, а американците с автоматичната пушка М-16. На този етап не са предвидени размяна на оръжията и стрелба, както ставаше на други обучения.
Полигонът "Ново село" разполага с всички условия за водене на пълноценен учебен процес. Тук мишените са разнообразни - както статични, така и подвижни. Базата предлага отлични условия за упражненията по конвоиране и оказване на първа помощ. За целта са изградени специални бариери и заграждения по подобие на всеки натовски обект. Специални медицински хеликоптери пък са в постоянна бойна готовност и реално участват в учебния процес. И трите взвода ще стрелят с гранатомет
Това обаче ще стане в края на обучението, казаха пред "Стандарт" от ръководството на занятието. През цялото време на полигона има и екипи на Военна полиция. Те се движат с чисто нови джипове, американско производство.

Българи, американци и сърби участват в Black Sea Rotation Forces 2011

"Българска армия"

http://www.bgarmy.eu/?action=news&id=11719

Съвместната българо-американска военна подготовка Black Sea Rotation Forces 2011 започна на учебния полигон „Ново село”. От 12 до 26 юни 700 войници от България, САЩ и Сърбия ще тренират за участие в многонационални мисии зад граница.
България се включва с един механизиран взвод, а американците и сърбите ? с по един пехотен. Ръководител на учението от българска страна е полковник Цветко Червенков от военно формирование 22 450 ? София.
„В учението участват всички страни от Черноморския регион и Източна Европа”, съобщи командирът на американците подполковник Нелсън Кардела. „Работим още и с Румъния, Грузия, Украйна, Гърция и Македония”, допълни той. След края на подготовката българите ще заминат на мироопазваща мисия в Кабул. Сърбите ще изпратят по един взвод в Кипър и Ливан.
„Занятията ще започнат с опознаване на оръжията, след това ще има стрелкови тренировки. Впоследствие ще преминем към тактико-строеви занятия”, съобщи командирът на българската рота кап. Светослав Годинов. Американците ще стрелят с карабини М-16 и 12,7-милиметровата картечница „Браунинг”, а българите ? с автомати „Калашников”.
Освен по стрелба, военнослужещите ще се упражняват по патрулиране, ескортиране, действия при контролен пост, реакция при попадане на импровизирано взривно устройство (ИВУ) и медицинска евакуация.
Подполковник Кардела заяви още, че войниците на най-ниско ниво били отлично подготвени и се справяли много добре със задачите. „Предизвикателството пред командирите, обаче, е да подобрим общуването помежду си и да се научим да действам като екип”, заключи той.
На 25 юни учението ще продължи с нощни и дневни парашутни скокове на летище Крумово. Ще участват 300 войници от поделението в Пловдив, от ВМС и ВВС. Инструкторите ще са американци. Украйна и други балкански страни също ще се включат в Black Sea Rotation Forces следващата година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  SAS 17 юни 2011, 13:46
   
  0
   
  0

  Всичко е made in USA. - значи е тип-топ. Само преди 20-25г.по същия начин лижехме и Руснаците.....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка