„Почивай трудно“, гласи наредба на военното министерство

Pan.bg 14 юни 2011 | 16:34 views (3259) commentaries(0)
img livenews.bg

Втори месец Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело“ при Министерството на отбраната се ръководи от заместник, директорката е изпратена на специализация в чужбина
Тази година военните и служителите на Министерството на отбраната (МО) са изправени пред трудния избор как да реализират летните си отпуски в базите на ведомството. Причината са някои неуредици в наредбата за военнопочивното дело на МО, одобрена през май тази година. Синдикатите в отбраната имат претенции по организацията на военнопочивното дело и ще настояват за промени в нормативния документ на среща със зам.-министъра Августина Цветкова, чийто ресор са социалните дейности.
Синдикалистите ще настояват за отстраняването на някои пречки за нормалното реализиране на почивката на военните. Наредбата например не позволява на хората, ползвали възможността през последните три години да почиват с ведомствени карти в чужбина, да направят това отново. Разбира се, има много случаи, при които едни и същи хора се разпределят за тези карти, коментира пред LiveNews Георги Братованов от КНСБ. Според синдикатите обаче порочната практика няма да се избегне по начина, посочен в наредбата. На практика част от тези карти за групови и индивидуални почивки извън страната, в т. ч. и в рамките на международното сътрудничеството по „CLIMS“, отново стигат до нарочените за връзкари. Причината е, че след като свободните места не се разпределят, се обявяват за свободен продан. Хората са недоволни от това, че има изисквания последните три години да не са ползвали карти за почивка за чужбина и за България, коментират от синдикатите.
Наредбата регламентира и много тромави процедури за допуск до базите на МО. Това прави разпределението на картите много по-трудно. Постоянно се искат лични данни, които минават през агенцията и синдикатите, както и купища от документи, което прави процедурата по-тромава и местата не се разпределят навреме.

Трудностите в ползването на социалните привилегии за военните се констатират не само заради текстовете в наредбата, но и заради организацията на работата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военнопочивно дело“. Така например на 10 май тази година от мегаагенцията, приемник на социалната агенция в МО, съобщиха, че има определен брой нереализирани карти за почивка. Именно заради това стартира свободната продажба на неусвоените карти за летния сезон във военно-почивните домове и хотели, управлявани от агенцията. Синдикатите определят това като ненормално, тъй като военните вече са планирали отпуските си още в началото на годината.
Секретар Валери Храбър Христов – той бе уволнен дисциплинарно поради несправяне със служебните си задължения. Според неофициалната версия до този акт се стигнало след като той написал докладна със сигнали за злоупотреби в агенцията от страна на нейния ръководител Мария Димчева. По стечение на обстоятелствата вместо документът да стигне до министъра, той попаднал в ръцете на директорката на агенцията, което довело и до отстраняването на Христов. В момента обаче ръководството на агенцията е поето вече втори месец от заместника на Димчева – Петър Манолов. Самата Димчева е на специализация в чужбина, съобщават от министерството.
Според военния министър Аню Ангелов агенцията работи добре, а по отношение на Мария Димчева не са подавани сигнали в прокуратурата заради съмнения със злоупотреби. Министърът само намекна, че се работи за това агенцията да „не провежда своя политика по отношение на военнопочивното дело“.
„Затова и всички документи, които бяха подготвени от г-жа Мария Димчева и нейния екип вече са налице. Така че ние нямаме особени проблеми по отношение на работата на изпълнителната агенция”, обобщи министърът в отговор на въпрос на LiveNews.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка