Defense-aerospace.com: Пентагонът иска да направи лазерните оръжия реалност - това е по-икономично

Pan.bg 22 юли 2019 | 11:29 views (353) commentaries(0)
img
Според генерал-лейтенант Пол Островски от US Army, съвместно с US Navy се разработва лазерно оръжие с мощност 100 kW. Лазерът ще се използва за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана на летища. Това оръжие ще бъде разгърнато на по-голяма и по-мобилна платформа тази за лазера с мощност 50 kW, на базата на бойната машина Stryker. Този боен лазер носи названието High Energy Laser Tactical Vehicle Demonstrator (HEL TVD). Това е информацията изнесена от военно-информационния сайт Defense-aerospace.com.
Над проекта за разработката на лазера HEL TVD работят съвместно Dynetics и Lockheed Martin. Този проект има висок приоритет. Очаква се първите тестове на лазера да се проведат до 2022 г. От US Army планират да увеличат мощността на HEL TVD до 250 kW.
В рамките на маневренната система за ПВО с малък обсег M-SHORAD, американските сухопътни сили ще получат до 2022 г. бойни лазери с мощност 50 kW, на базата на бойните машини Stryker. Това оръжие, спо мнението на генерал Островски, ще бъде не само ефективно, но и икономично.
Цитиран от Defense-aerospace.com, генерал-лейтенант Пол Островски каза: „Предимството на лазера е в това, че имаме възможността да разполагаме с неограничен запас от боеприпаси, когато става въпрос за унищожаване на безпилотни летателни апарати, както и ракети, артилерийски снаряди и мини от минохвъргачки. По-рано използвахме ракети за 100 000 US$, за унищожаването на дрон, струващ само 7000 US$. Сега няма да харчим такива пари за това, тъй като ще можем да унищожим тези цели много по-бързо и много по-евтино".

Defense-aerospace.com
Снимка: © U.S. Department of Defense
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка