Учението „Ответен удар-2019 г.“ – Фотогалерия с (малка) част от участвалите и присъствали на ВИП деня (5 част)

Pan.bg 21 юни 2019 | 18:13 views (17822) commentaries(0)
img Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов

На 19 юни на полигон „Ново село“ се проведе заключителният етап на учението „Ответен удар-2019“ (Strike Back-2019). На динамичния показ присъстваха президентът на РБ Румен Радев, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кииф, началникът на Генералния щаб на армията на Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гурчиновски и началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас.
В „Ответен удар-2019 г.“ участваха над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Българската армия. Те са от състава на 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и авиобазите Безмер и Крумово. В учението са включени също една механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ (M2A3 Bradley, HMMWV), един пехотен взвод от Албания, един пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод с танкове Leopard-2 и вертолети АН-64 Apache за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.
Бойната техника на българските ВС включваше танкове Т-72, бронетранспортьори (БТР-60ПБ-МД1), високопроходим военен джип HMMWV, 120-мм самоходна минохвъргачка „Тунджа“, 122мм САУ 2С1 „Гвоздика“, противотанкова минохвъргачка СПГ-9, щурмовици Су-25 и вертолет AS 532 AL Cougar.
За учението е използван сценарий от общата подготовка на ученията “Saber Guardian 2019” - България е „нападната“ от държава-агресор ПЛУМБЕУС. Многонационалният усилен батальон (с подразделения от България, САЩ, Северна Македония и Албания) отразява настъплението на „агресорите“ и се подготвя за контраатака.
Тя започна с огнево въздействие на двойка щурмовици Су-25, които нанасят удар по „противниковите позиции“ с авиобомби и стрелба с НУРС-ве.
За поразяване на бронираните средства на противника се включва и двойка ударни вертолети АН-64 Apache. Гръцките ударни хеликоптери подхождат ниско над полигона и атакуват целите със стрелба с НУРС-ове и с бордното 30 mm оръдие M232.
След нанесените удари от въздуха, започва огневата подготовка на контраатаката. През този етап на боя се нанасят поражения на противника със собствените и придадени артилерийски системи, с изнесените на предния край противотанкови средства, със стрелба с право мерене, с танковете, бойните машини на пехотата и цялото стрелково въоръжение.
След огневата подготовка, усилената механизирана рота “Bravo” с бронетранспортьори БТР-60ПБ-МД1 започва контараатаката. Тя се поддържа от танкове Т-72 и гръцките Leopard, както и от американските бойни машини на пехотата M2A3
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
Bradley.
В хода на контараатаката военнослужещ е „тежко ранен“ и се налага спешно да бъде транспортиран до болница. За извършване на медицинска евакуация на „бойното поле“ в облак от прах каца вертолет вертолет AS 532 AL Cougar с медицински екип. Под наблюдението на авиолекар „раненият“ е качен на вертолета и машината се отправя към болницата, образувайки отново облак от прах след себе си.


На деня за официални гости и медии имаше възможност да се наблюдава от безопасно разстояние действията на участниците в тактическото учение, но за съжаление недостатъчно близо, за да се видят от близо действията на военнослужещи в този горещ юнски ден. Възможност да се срещнат представителите на медиите и официалните гости с малка част от тях имаше при статичния показ на включената в „Ответен удар-2019“ бойна техника...Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Учението „Ответен удар-2019 г.“ – Фотогалерия с (малка) част от участвалите и присъствали на ВИП деня (5 част)

PREVIOUS PHOTO 22/34 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0