Празнично честване на Деня на военния химик

Pan.bg 20 юни 2019 | 11:46 views (414) commentaries(0)
img
Източник:''Armymedia.bg''; https://landforce.armf.bg/

Вчера, 19 юни военно формирование 42 600-Мусачево отбеляза Деня на войските за ядрена, химическа биологическа защита и екология.

Празникът започна с тържествено строяване на строевия плац, приемане на бойното знаме, тържествен марш и изпращане на знамето.

Със заповеди на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов и на командира на 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология бяха наградени военнослужещи, показали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Празникът продължи с литературно четене от поетесата Кристина Крумова, представяща лично творчество, народни хора в изпълнение на любителски самодеен танцов състав от 38 батальон „Капаклия” и вокални изпълнения на редник Даниела Петрова.

Гости на тържеството бяха кмета на община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, кметовете на с. Мусачево Милиян Илиев и с. Равно Поле Цанко Цанев, представители на обществени организации, фирми и воини от запаса.

На 19 юни 1918г., със заповед на Министъра на войната № 279, се разкрива първият щат за военен химик в Българската армия.

Символично, датата 19-ти юни 1918г. е приета за начало на създаването на химически войски в Българската армия, а със заповед на Министъра на отбраната – Валентин Александров от 8 март 1994 г. 19 юни е обявен за „Ден на Военния химик”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка