Президентът ген. Румен Радев оцени високо многонационалното учение на „Ново село“

Pan.bg 20 юни 2019 | 10:45 views (324) commentaries(0)
img Все още не съм получил информация за предложения от американското правителство договор за изтребителите, каза той. Категоричен е, че не бива да се отива до орязване на бойните способности на самолета, според заявеното от нас, и българските данъкоплатци няма да дават парите си нахалос.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

„Това което видях днес бе с изключително голяма динамика, висока точност и много добра координация. Моята оценка е висока“, каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, след като наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар-2019 г.“, което се провежда на учебен полигон „Ново село“. Той поздрави ръководството на учението, командирите и всички военнослужещи. През последните години това учение е едно от най-добрите, бе оценката и на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Същите думи той каза и за управлението от страна на командира на многонационалния батальон подполковник Николай Николов.

Президентът няма информация, какво е предложило американското правителство за сключване на договор за изтребителите. Очаквам всеки момент, каза той, конкретните факти. Не самият самолет, а цялостният хомогенен пакет, е важен в този проект, посочи държавният глава. Според него ВВС и МО са разработили много добър хомогенен пакет, максимално изтискан, но гарантиращ надеждни способности. Всяко едно мърдане, орязване надолу на този пакет, заяви той, води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета. В този смисъл президентът очаква правителството да гарантира, че няма да има орязване на бойните способности на самолета, според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си нахалос. Той определи, като отклонние от добрите намерения трите проекта за модернизация да се движат едновременно. Причината, според него, са финансовите средства. Подчерта и важността за по-гоялмо индустриално сътрудничество при изпълнението на проектите. Парите за проектите са целеви и не би трябвало да окажат влияние на бюджета на МО, смята генерал Боцев. Той очаква до една седмица да са готови резултатите за патрулните кораби и проектът на договора да влезе в Министерски съвет. За бойните машини на пехотата е в ход съгласуването между ведомствата.

По отношение на трагичния иинцидент, при който загина канадски военнослужещ при парашутни скокове в района на Чешнегирово, президентът и началникът на отбраната посочиха, че военната професия е рискова и въпреки мерките за
безопасност се стига и до загуби на човешки животи. Те уточниха, че българските въоръжени сили не участват в това учение. Причините не са все още ясни, води се разследване. „Военната професия е високо рискова дейност, тя изисква зключително голямо внимание, оборудване, подготовка и мотивация на военнослужещите. Политиците никога не трябва да забравят това“, каза президентът Румен Радев.

В тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар-2019 г.“, което се провежда на учебен полигон „Ново село“ участват над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Българската армия. Те са от състава на 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и авиобазите Безмел и Крумово. В учението са включени също една механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, един пехотен взвод от Албания, един пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция. Учението е планирано под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Офицер провеждащ учението е командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Недялко Ников.

Учението беше наистина динамично. Първите впечатления на наблюдаващите от попаденията на двойката щурмови самолети Су-25К от авиобаза Безмер. Те изпълниха задачи по огнево пораяване на изнасящите се към нашите позиции противникови формирования. По сценарий за агресията си срещу България противникът бе сформирал мощна настъпателна групровка. Срещу многонационалния батальон имаше усилена механизирана бригада, поддържана от авиация. Агресорът успя да разруши част от пътя, по който трябваше да с изнасят нашите резерви. Наложи се да се прави мостова преправа с тежък механизиран мост.

Два вертолета „Апачи“ също се включиха в огневото поразяване на противника. Създадоха се условия за контраатака. В нея се включиха бронирани машини „Брадли“, танкове „Леопард“ и Т-72, противотанкови гранатохвъргачки, самоходни артилерийски системи и бронетранспортьори. След успеха на контраатаката бе изпълнена задача за прочистване на населен пункт. С вертолет „Кугър“ от авиобаза Крумово бе извършена медицинска евакуация на военнослужещ.

Взаимодействието на участващите военни формирования в изпълнението на задачи, характерни за съвместна отбранителна операция, наблюдаваха още заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, секретар и съветници на президента, генерали и офицери от Българската армия, представители на местната власт, генералите от запаса Цветан Тотомиров, Златан Стойков и Кирил Цветков, генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кииф, началникът на Генералния щаб на армията на Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гурчиновски и началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас.

В началото на демонстрациите генерал Боцев подари на прездента ген. Радев „7,62 мм карабина, обр. 1944 г.“ – сувенир, по повод на вчерашния му рожден ден.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка