Кандидат-войниците да могат веднага да постъпват в армията, реши МС

Pan.bg 19 юни 2019 | 16:37 views (660) commentaries(0)
img
news.bg


Одобрените кандидати за платени войници да могат да постъпват веднага на служба в армията, а не да чакат по 4 месеца за допуск до тайните. Това става възможно с промените в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, одобрени на днешното заседание на Министерския съвет.

Според досегашната практика, когато одобрените кандидати за работа чакат по 3-4 месеца те междувременно приемат други предложения за работа. С промяната ще се създаде възможност кандидатите, които не притежават изискващо се разрешение за достъп до класифицирана информация, след като сключат договори за военна служба, да бъдат приети на длъжностите, за които са класирани.

След това биват взети в разпореждане на министъра на отбраната по специален щат, докато получат изискващото се разрешение или отказ за достъп до класифицирана информация. Остава и възможността там, където службата го изисква, приемането да става след получаване на изискващия се достъп до класифицирана информация.

С измененията се гарантира и непрекъснатостта на кариерно развитие на военнослужещите - ако боец кандидатства за друга позиция в армията, документите му да се обработват по-бързо.

Измененията в чл. 28, ал. 6 и ал. 7 от Правилника обезпечават възможността за кариерно развитие на военнослужещите от академичния състав. Промените засягат както специалистите, завършили военни училища, така и тези, завършили граждански училища и по-късно дипломирали се във военно училище или военна академия в степен "магистър" или "доктор".

С тези промени се описва и прекратяването на договора за военна служба при настъпила негодност за военна служба или психологична непригодност става чрез експертно решение на военномедицинските органи или заключение на органите по чл. 141, ал. 3 от ЗОВСРБ. Решението на военните медици е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тази промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили се прави, заради конституционното право на гражданите да обжалват всички административни актове. Изключение от обжалването може да стане само със Закон.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка