Антитерористични авиационни учения на Русия и НАТО „Бдително небе-2011”

Pan.bg 09 юни 2011 | 08:31 views (2473) commentaries(0)
img pan.bg
В Полша се проведе първата практическа фаза на съвместните антитерористични учения на Русия и НАТО – „Бдително небе-2011” („Vigilant Skies 2011). По сценарий пътнически самолет, излетял от Краков е отвлечен от терористи, които искат да кацнат в Санкт Петербург. След загуба на радиовръзка самолетът е прехванат от полски изтребители F-16, като по-късно мисията по съпровождането е предадена на руските изтребители Су-27, тъй като пътническият лайнер навлиза в руското въздушно пространство. Същевременно след кратка схватка в пилотската кабина терористите са обезвредени, но навигационното оборудване е повредено. Самолетът отново е насочен към Полша и е предаден обратно на полски изтребители за съпровождане му до кацане на летището Малборк, Полша.
Втората част на учението предвижда подобен сценарий, но се разиграва над Черно море, като ‘отвлеченият’ самолет е турски.
Подобни съвместни учения се провеждат в рамките на Инициативата по сътрудничество във въздушното пространство на Съвета Русия-НАТО, предназначена за предотвратяване на терористични атаки с използването на граждански летателни апарати.

Video link: http://www.dvidshub.net/video/117362/vigilant-skies-2011
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка