В Община Тетевен почетоха героите от Априлското въстание

Pan.bg 27 май 2019 | 10:07 views (606) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Красимир Каракачнов - заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната припомни, че свободата на България не е подарена: ,,Благодарение на саможертвата на участниците в Априлското въстание, благодарение на това, че се създаде свободна Българска държава, се роди и Българската армия, която продължи заветите на нашите предци – да се борим за свободата на всички българи.“ С поредица от мероприятия Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”отбеляза своя Патронен празник.

На 24 и 25 май в община Тетевен се проведоха тържествена заря–проверка и възпоменателен митинг, посветени на 143–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски.

На 24 май площад ,,Сава Младенов“ в града се изпълни с родолюбци, които сведоха глави пред паметта на загиналите герои, очакващи провеждането на тържествената заря-проверка, съобщават от Общината. В нея участваха представителни подразделения от ВВУБ „Г. Бенковски

Д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, припомни за тежестта и дълга към героизма на участниците в Априлското въстание: ,,Това е въстанието, което показва на света, че на Балканите има народ, който жадува свободата си от векове и който е решен с цената на всичко да я постигне. И успява! Златната страница на българското Възраждане и национално-освободителните борби е пълна с имена на герои, мислители, будители, оставили домашния уют и тръгнали да въздигат българския народ към свобода. Слабо въоръжени, но изпълнени с вяра, те се обединяват около фигурите на своите апостоли. Името на Георги Бенковски се нарежда между всички тези златни имена и сияе по свой, собствен начин – с младостта си, с волята си, със силата си“.

Красимир Каракачнов - Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната припомни, че свободата на България не е подарена: ,,Благодарение на саможертвата на участниците в Априлското въстание, благодарение на това, че се създаде свободна Българска държава, се роди и Българската армия, която продължи заветите на нашите предци – да се борим за свободата на всички българи.“

След изказаните силни думи за българските борци за свобода, жители и гости на общината се насладиха и на красивата тържествената заря.

На 25 май в местността Костина, село Рибарица, традиционно се пресъздадоха последните мигове от живота на безстрашния Георги Бенковски от участници от клуб ,,Традиция“. Клетва
пред паметника на Гаврил Груев Хлътев и героите от Април 1876 г. положиха възпитаниците от Средно спортно училище „Георги Бенковски“ – гр. Плевен. Рапорт представиха участниците в Националния поход ,,По стъпките на Бенковски“, а проф. Пламен Митев разказа за живота и делото на революционера.

Венци на паметника бяха поднесени от името на Цветя Караянчева – председател на 44-то Народно събрание, Красимир Каракачанов, д-р Бояджиева, ВВУБ ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, СУ ,,Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, ОУ ,,Георги Бенковски“ – с. Рибарица, Кметство Рибарица, НЧ ,,Развитие 1931“ – с. Рибарица, СОСЗР Панагюрище, мото-клуб ,,Скални орли“ – Тетевен.

Гости на събитията, посветени на 143-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски бяха: Красимир Каракачанов - Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, Калин Василев – народен представител, полковник Петър Банков – командир на ВВУБ ,,Г. Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, полковник Ивайло Пешаков – началник на щаба на ВВУБ – гр. Долна Митрополия, проф. Пламен Митев, д-р Милен Врабевски, Росица Врабевска. Присъстваха още Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, Тони Стоев – зам.-кмет на Община Тетевен, Свилен Русинов – зам.-кмет на Община Тетевен, Пенка Ганева – кмет на с. Рибарица, жители и гости на общината.

В община Тетевен всяка година се отбелязва годишнината от Епилога на Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски. Историята е изпълнена с безстрашни тетевенци, отдали живота си за свободата на България. Поклон пред паметта им!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка