Чехия се присъедини към системата AWACS на НАТО

Pan.bg 19 май 2011 | 20:00 views (3204) commentaries(0)
img praguemonitor.com
Чешката република официално стана осемнадесетия пълноправен член на системата AWACS (Airborne Warning and Control System - Въздушна система за предупреждение и управление) на НАТО. Това стана със специална церемония и вдигане на националния флаг във военновъздушната база Geilenkirchen в Германия, където се намира щаба на тези сили на НАТО (известни още като NAEW&C - NATO Airborne Early Warning and Control system) като и принадлежащите им седемнадесет самолети Boeing E-3 AWACS.
Чешкото правителство взема решение за присъединяване към NAEW&C през декември 2009 година. Една година по-късно преговорите за приемането й са завършени успешно. На този етап четирима чешки военнослужещи участват в програмата, двама от които са летец и щурман, четирима други ще се присъединят по-късно през лятото. Към момента NAEW&C осигурява поддръжка на операциите в Афганистан, Либия и Средиземно море. Така чешките ВВС практически за първи път след Втората световна война вземат участие като членове на международни сили в реални операции.
Чехия ще плати до края на 2013 година 170 милиона крони за модернизацията на NAEW&C и годишно ще внася по 90 милиона крони за функционирането на системата. От участието на страната в програмата ще спечели и чешката индустрия, тъй като организацията NAPMA от НАТО, която отговаря за системата, гарантира почти 100% възвращаемост на тези средства чрез директно или индиректно участие на местни компании в програмата за модернизация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка