Медии:В Афганистан us- бойци воюват по съветски

Pan.bg 16 май 2011 | 13:47 views (2102) commentaries(0)
img Otbrana.com
Американците “свалят меките ръкавици” в битката с талибаните
През последните няколко месеца рязко нарасна интензивността на действията на войските на САЩ в Афганистан, при което те не се ограничават със защита на мирното население от ислямистите, а провеждат истинско настъпление, превъзхождащо по мащаби операцията през 2001, когато бе свален режима на талибаните, се посочва в “Независимая газета”.
Повече от три пъти е скочила активността на Силите за специални операции за търсене и унищожаване на бунтовници Особена ефективност демонстрират нощните рейдове на командосите, чиято интензивност предизвика недоволството дори на афганистанския президент.
Само за месец авиацията на НАТО е изразходвала повече от хиляда бомби и ракети – абсолютен рекорд за цялата война досега. това отчасти е резултат от политиката на новия командващ генерал Дейвид Петреус, снел редица ограничения за използване на авиацията и артилерията. Той казва сам, че “са свалили меките ръкавици” и това е дало огромен ефект.
За първи път от девет години САЩ изпращат в Афганистан танкове “Абрамс” с бойна маса 68 тона, въоръжени със 120 мм оръдие. Те могат да разрушат сграда от километър и половина разстояние. танковете ще помагат на морската пехота, която води бой с талибаните в провинция Хелманд. Преди време основни средства за огнево поразяване на американците бяха артилерията и авиацията. танковете обаче могат да действат в бойния строй на пехотата, по-бързо да унищожават огневи точки на противника и имат по-голяма точност на стрелбата. Освен това те са неуязвими за самоделните фугаси, които използват талибаните. Положителен опит в използването на танковете имат канадските и датските военнослужещи. До неотдавна американците не използват танкове, да не предизвикват у местното население асоциация със Съветската армия, която воюваше с танкове срещу муджахидините. Сега “Абрамс” се явява последният коз в битката на американците с талибаните, се отбелязва в коментара на “Независимая газета”.

В момента в Афганистан има 150 000 чуждестранни военнослужещи, като 100 000 от тях са американци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка