ДОГОВОРИЛИ СМЕ САЩ ДА НЕ ПЛАЩАТ НАЕМ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА БАЗИТЕ НИ

Pan.bg 16 май 2011 | 00:03 views (2527) commentaries(0)
img Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО), подписано в София на 28 април 2006 г. и ратифицирано от Народното събрание, предвижда САЩ да не заплащат наем за използването на обектите, но да покриват всички разходи по използването и поддръжката им. Това се посочва в съобщение от
Министерството на външните работи във връзка с изявления относно съвместното използване на българо-американските военни съоръжения.
image
В петък лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че видял случайно американския посланик в България Джеймс Уорлик и му заявил, че САЩ трябва да плащат 2 милиарда долара за ползването на военни бази на територията на страната. Според Сидеров Уорлик реагирал остро и му казал, че ще го унищожи.

Всички обекти и недвижими постройки, включително новопостроените от САЩ, са собственост на България. Съюзническите американски въоръжени сили заплащат и всички предоставени им и използвани от тях услуги, включително

ползването на магистрали, ползването на радиочестоти, включени в гражданския радиочестотен спектър, и използването на летища и пристанища, които са отдадени на концесия, пише в съобщението на Министерството на външните работи.
Споразумението има сериозни позитиви за България във военно, политическо и икономическо отношение. В икономически план то води до нарастване на доверието към страната ни като стабилен и перспективен партньор и до подобряване на общия инвестиционен климат.
Споразумението е в полза на модернизацията на българските въоръжени сили чрез осигуряване достъп до най-модерните технологии, обучение и логистично осигуряване, както и съвместно изграждане и ползване на модерни военни обекти, посочват от МВнР.
Съвместното ползване на обектите означава и конкретни инвестиции за изграждането и подобряването на обектите и за околната инфраструктура, които са собственост на българската държава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка