Критична е оценката за чешката армия в “Бялата книга“

Pan.bg 30 апр 2011 | 20:32 views (3355) commentaries(0)
img Като сериозна се определя ситуацията в чешката армия в „Бялата книга” на Министерството на отбраната. По-малко военни летища, отказване от старата противовъздушна отбрана и вертолети за сметка на свръхвуковите самолети и модерните бойни хеликоптери - това са някои от препоръките в документа.
Водеща е способността на чешките военни части да партнират успешно в рамките на НАТО. Препоръчва се и намаляване на броя на служителите в министерството на отбраната. „Бялата книга” е разработена от екип от 100 души – военни експерти и цивилни:
Неизгодно е да се инвестира в модернизацията на хеликоптерите Ми-24 и Ми-35. Причините - ниската балистична защита и несъвместимостта им със системата на НАТО. У дома, както и в рамките на международните мисии, ще продължат да се ползват Ми-171 Ш. Свръхзвуковите военни самолети също са препоръчани, въпреки високите разходи. Наемът на грипените в чешката армия изтича през 2015г, но шведската страна вече заяви интерес партньорството да продължи.
Недостатъчният брой военни и високият вътрешен дълг заради оскъпените обществени поръчки, също са проблем пред чешката отбрана. 22 хиляди войници служат в армията в момента. По документи би трябвало да бъдат 26 200, сочат анализите. Най-важното, според военния министър Александър Вондра, е да се задържи стабилността на бюджета. Заплатите в армията не би трябвало повече да намаляват, категорични са още авторите на „Бялата книга”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка