Европейски наемници се бият за Кадафи

Pan.bg 28 апр 2011 | 11:50 views (2661) commentaries(0)
img www.investor.bg
Според администрацията в Бенгази офицери от руската, алжирската и сирийската армия също помагат на Кадафи

Между 300 и 500 европейски наемници, включително граждани на страни от Европейския съюз, се бият за полковник Кадафи в Либия, пише Euobserver.
Европейските наемници са главно специалисти по тежки оръжия, хеликоптери и тактика и получават заплати от по няколко хиляди долара на ден. Основната част от тях идват от Беларус, Сърбия и Украйна. Има значителен брой полски специалисти по работа с хеликоптери, както и военни съветници от Белгия, Великобритания, Франция и Гърция.
Европейците са на върха на пирамидата на доста по-голяма група наемници от Централноафриканската република, Чад, Нигер, Мали и Сомалия, на които се плаща до 2000 долара на ден. Наемниците пристигат в Либия през все още годните за употреба 15-тина летища в Южна Либия.

Официалната армия на Кадафи наброява едва около 25 хил. души поради големия процент на дезертиралите. Синовете му обаче контролират 3 подразделения добре въоръжена милиция, наброяващи общо между 35 хил. и 50 хил. души.
Данните са предоставени от Майкъл Кутузис, гръцки експерт по организираната престъпност, чиято компания Lotophages Consulting консултира европейските институции, Организацията на обединените нации (ООН) и френското правителство. Кутузис прекара февруари и март в Северна Африка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка