На Велики четвъртък представиха "Инвестиционен план на МО до 2020 г."

Pan.bg 21 апр 2011 | 14:53 views (22893) commentaries(0)
img Димитър Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"

Днес министър Аню Ангелов и екипа му представиха в МО дългоочаквания "Инвестиционен план на МО". Планът е за периода 2011 - 2020 г. и общата стойност на парите за модернизация е до 2 млрд. лева. Те ще се осигурят изцяло от бюджета на МО, който е предвидено да е поне 1,5% от БВП.
Интересното е, че Планът няма да се гласува от Министерския съвет или Народното събрание, а ще се утвърди само от министър Аню Ангелов. Планът съдържа 13 приоритетни проекта и 40 резервни. Проекти до 50 млн. лв. се гласуват от МО, от 50 до 100 млн. лв. от Министерския съвет, над 100 млн. лв. от Народното събрание. Редът на проектите в първата група не е по приоритетност, а е просто изброяване. И така:
1. Изграждане на Батальонна Бойна Група - първата вече еформирана, второта ще се формира до края на 2011 г. Първата трябва да е готова до края на 2012 г., втората до края на 2013 г. За едната ще се използват пари по американската програма FMF, за другата пари по този проект. Стойността му е над 100 млн. лева и ще се гласува от Народното събрание.

image

2. Модернизация на фрегатите Е-71 с придобиване на нов противокорабен комплекс - предвидено е тава дастане и за трите фрегати и с това да се изведат от въоържение ракетните катери "Оса I" и "Оса II". Ще бъде придобита с тях и система за управление на огъня. Проектът ще се гласува от МС.
3. Придобиване на нов тип основен боен самолет и осигуряване на интегрирана логистична поддръжка - на 27 април отговор ще дадат от САЩ, на 28 април от EADS. На наш въпрос дали даваната от повечето експерти цена от 1 млрд лв. за 8-те самолети за които бе поискана информация няма да обезмисли изпълнението на повечето от останалите проекти министър Ангелов отговори, че експертите на МО дават доста по-малка стойност, а медиите могат само да се упражняват по темата, догато не се сключи договора с изпълнителя и не се видят реалните суми. На въпрос дали 8 самолета са достатъчни за всички предвидени функции, отговорът на генерал Симеонов, началник на отбраната, бе че не са достатъчни, ето защо е предвиден договор за логистичната поддръжка на МиГ-29, а министър Ангелов допълни, че след 2020 г. ще се мисли за повече изтребители. Проектът ще се одобрява от НС
image
4. Осигуряване на летателната годност на МиГ-29 - ще се гласува от МС.
5. Интегрирана логистична поддръжка на вертолети "Кугър" и "Пантер" - изходът ще зависи от преговорите с "Ерокоптер". Ще се гласува от МО
6. Модернизация на навигационните системи на кораби от ВМС - с цел осигуряване на съвместимост в многонационални експедиционни бойни действия. Ще се гласува от МО.
7. Придобиване на модул за комуникационно.информационна поддръжка на контингент - ще се гласува от МО
8. Придобиване на наземен терминал по програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение (AGS) - ще е има договор до края на годината, в момента се подготвят документите. България е член на програмата и с този терминал ще може да получава информация на системата. ще се гласува от МО
9. Развитие на технически системи за водене на стратегическо разузнаване. ще се гласува от МО
10. Доизграждане на Силите за специални операции - ще се гласува от МО
11. Изграждане на Съвместен оперативен център (СОЦ) на Съвместното командване на силите (СКС) - ще се гласува от МО
12. Кибернетична защита. ще се гласува от МО
image
13. Развитие на АИС на МО, БА, оперативните и тактическите щабове. ще се гласува от МО
Освен тези поректи, ще се изпълнява и проекта гласуван вече от МС за логистичната поддръжка на самолетите "Спартан".
По програмата FMF ще има по 10 млн. долара на година, но изпълнителите на поректите на доставки, основно за Баталъонната бойна група, ще се определят от правителството на САЩ, което дава парите.
През 2011 г. МО има 54 млн. за капиталови инвестиции, част от тях са за ремонт на инфраструктура. Министър Ангелов заяви, че на база разчетите на МФ за ръст на БВП през 2019 и 2020 МО трябва да разполага с около 360 млн. лв. на година за модернизационни проекти.
На въпрос защо плана няма да се гласува от МС или НС, министър Ангелов заяви, че в Плана няма нито една цифра, с изключение на общата сума от 2 млрд. лв. и според него не би имало никакъв проблем НС да го гласува.
С подписването на План 2020, МС ще приеме постановление с което ще отмени План за модернизация на БА гласуван на 20 май 2004 г. с мотива, че той не се изпълнява.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка