На "Съюзна сила 2011" президентът и военният министър гледаха два часа в една посока

Pan.bg 20 апр 2011 | 08:50 views (3174) commentaries(0)
img otbrana.com

Депутати и министри не уважиха труда на воините от втора лека тунджанска бригада


Голямото учение на Сухопътни войски „Съюзна сила 2011” свърши това, което в армията очакваха. Президентът на страната Георги Първанов и министърът на отбраната Аню Ангелов бяха рамо до рамо на полигон „Корен”, където изгледаха контраатаката на механизирания батальон с командир подполковник Милчо Начев.


Пет дни военнослужещите от втора лека пехотна бригада планираха и участваха в отбранителната операция на Многонационалните съвместни оперативни сили при разрешаване на криза от военен характер по чл.5 от Вашингтонския договор.

В понеделник формированията заемат подготвените райони за отбрана и организираха огневите системи на опорните пунктове. След бойни действия в зоната за отговорност на бригадата подразделенията извършват маньовър със силите и средствата и заемат позиции , на които спират настъплението на противника.

ВИП гостите наблюдаваха последните епизоди на учението. С огън на минохвъргачната батарея бе осигурена артилерийската подготовка та контраатаката на батальонния резерв. Хиляди снаряди изстреляха „Град”, „Конкурс” и гаубици. Боеприпасите не се пестяха. Прикриваха пехотинците от въздуха зенитните подразделения. На върха на стрелката бяха танкистите от Сливен. После зад бойните машини атакуваха воините от ямболския механизиран батальон. Логистици с влекач изтеглиха повредена машина, линейка оказа помощ на ранени, които бяха евакуирани с вертолети. „Кугър” изсипа пред вишката по метода „бързо въже” една дузина командоси. Те атакуваха преден команден пункт на противника и плениха висши офицери.

Респектиран съм, удовлетворен съм от това, което видях. Искам да поздравя ръководството на СВ, всички офицери и войници. Това бе едно мащабно учение, въпреки недостига на средсва. Армията показа, че може да изпълни конституционния си ангажимент по защита на страната, бяха думите на президента Георги Първанов.

Не е най-важен ВИП денят. Подразделенията показаха съгласувани действия, нямаше закъснение – от противотанкистите, зенитчиците, механизираните подразделения. Тези учения са венец на подготовката. Всяка година ще има такова учение., каза и министърът на отбраната.

През този ден разногласия между тях нямаше, макар че принципните различия остават. И президентът и министърът благодариха на вfините за добре свършената работа. Жалко бе, че труда им не бе уважен от депутати и министри, предвидени като ВИП-гости, и най-вече от членовете на Комисията за външна политика и отбрана. Ако на учението присъстваше премиерът, навярно воинският парк нямаше да побере скъпите депутатски возила.

Удолетворени от показаното на ученито бяха началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев и неговият първи заместник бригаден генерал Нейко Ненов. С десетки подобни учения зад гърба си те добре знаеха, че за успешния край трябва да благодарят най-вече воините- редниците, ефрейторите, сержантите и офицерите от подразделенията, които в студа и дъжда издържаха и победиха. В учението взеха участие над 1300 военнослружещи и над 300 единици бойна техника.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка