Армията на Чехия връща испански CASA C-295 M за отстраняване на дефекти

Pan.bg 06 апр 2011 | 18:44 views (2382) commentaries(0)
img www.aviationweek.com
Армията на Чехия връща четирите испански CASA C-295 M за отстраняване на неизправности, след като по време на изпитанията те не са покрили изискванията. Това е още един от случаите за сделки, които са критикувани за липса на прозрачност. През 2008 Чехия закупува три CASA C-295 M от EADS-Casa чрез посредник и без конкурс. Стойността на сделката е 203 милиона долара. Четвъртият самолет е получен срещу замяна на пет чешки леки бойни самолета L-159.За тази сделка Европейската комисия е завела дело срещу Чехия пред Европейския съд.
Според ежедневника Mlada Fronta Dnes доставчикът, в лицето на компанията за търговия с оръжия Omnipol, разполага с три седмици да отстрани откритите дефекти в системата за самозащита, навигационната система и в управлението при кацане. Обсъжда се и вариант договорът да бъде прекратен, ако не бъдат отстранени цитираните по-горе неизправности.
Серия оръжейни сделки са в процес на разследване след получени обвинения за широко разпространена корупция в министерството на отбраната при няколко предишни правителства.
Новият министър на отбраната е предложил нови правила, при които се елиминира ролята на посредник при сделките, но те все още не са влезли в закон.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка