В Москва ще се обсъждат ремонтът и модернизирането на вертолетите ни

Pan.bg 01 апр 2011 | 13:22 views (2924) commentaries(3)
img otbrana.com

Ще има споразумение между България и Русия за ремонта и модернизацията на вертолетите Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) и техните модификации. Проектът е предложен от министъра на отбраната Аню Ангелов на последното заседание на правителството. Намерението е той да намери място на предстоящото заседание на 6 и 7 април на съвместната комисия в Москва. Според Плана за развитие на Въоръжените сили към края на 2014 г. нашите ВВС трябва да разполагат с 16 транспортни, 6 бойни и 4 учебни вертолети.

Целта е да се отвори пътят пред предприятия от българската промишленост при определените от споразумението условия да извършват ремонт и модернизация на вертолети както за нуждите на българските въоръжени сили, така също и в интерес на двете държави, става ясно от думите на министъра, цитирани в стенограмата на правителственото заседание. През последните години, казва още той, ремонтът на вертолети придобива особена актуалност във връзка с инициативата на НАТО за преодоляване на недостига от вертолети по време на съюзнически операции. Важно е също, че е налице интерес и от държави от региона за ремонт на техни вертолети от посочените в споразумението типове. Всичко това, според министърът на отбраната, потвърждава политическата и икономическа обосновка за подписване на такова споразумение. Упълномощени органи по изпълнение на разпоредбите на двустранното споразумение от българска страна са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на отбраната, а от руска – Федералната служба „Военнотехническо сътрудничество” на Руската федерация.

Предвижда се, посочва още министър Ангелов, след сключването на споразумението за българските предприятия да бъде осигурено със съдействието на руската страна тяхното сертифициране за извършване на ремонт и модернизация на вертолети, в т. ч. и на трети страни. Самите дейности са предмет на отделни договорености между заинтересуваните предприятия на двете държави, в които ще намерят място всички въпроси, свързани с обема и стойността на оказаните услуги, предоставянето на документация, имущество, резервни части и агрегати, необходими за ремонта и модернизацията на вертолети. Министърът уточнява, че споразумението ще влезе в сила след ратификация от Народното събрание.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  airforce 01 апр 2011, 21:38
   
  0
   
  0

  Е....крайно време беше! Без бойна авиация...няма нация!За разлика от "невероятните" пилоти на Миг 29, тези на Ми 24 стрелят! И ЗАТОВА МИСЛЯ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОТДАВА ЗАСЛУЖЕНОТО!А, НЕ САМО ДА КОКЕТНИЧИМ С ДО БОЛКА ПОЗНАТ ПИЛОТАЖ!

 2. #2
  RAVIA 02 апр 2011, 11:57
   
  0
   
  0

  Браво! Дано не остане само добро пожелание. Можем само да се надяваме да се разберат с руснаците за парите...

 3. #3
  кокетка 04 апр 2011, 21:21
   
  0
   
  0

  Тези дето кокетничим ви пазим небето чисто 24ч. в денонощието, 7дни в седмицата и т.н. Ако си мислите че Airpolicing e авиосимулатор за РС толкова по-зле за вас.... Този който не оценява труда на другите не оценява и собствения....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка