Свинаров: Парите ще спънат Аню Ангелов

Pan.bg 30 мар 2011 | 11:30 views (2566) commentaries(0)
img http://society.actualno.com/
"Министерството на отбраната се ръководи от доказан експерт в областта на реформите на българската армия. Аню Ангелов е добър експерт, но не знам как ще направи необходимите реформи без ресурс. А това, че е доказан експерт, че може да прави реформи, не означава, че може да печата пари. Желая му успех, но не виждам как е възможно при тази ситуация". Това каза по „Радио К2” бившият министър на отбраната по време на управлението на НДСВ Николай Свинаров.

Ексдепутатът коментира сблъсъка на мнения по въпросите на отбраната между президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов.

"За реформа може да се говори, ако има ресурс за нея. Тя е скъпо удоволствие във всяка една област. И ако някой си мисли, че с 1,3% от БВП може да направи реформа в българската армия и да я има, за мен това е несериозен подход. В този смисъл се съгласявам принципно с изказването на президента”, обяви Свинаров.


„Когато бях министър на отбраната в периода 2001-2005 г., страната ни изпълняваше ангажиментите си към Алианса и отделяше 2,6% от БВП за отбрана. Сега този процент е два пъти по-малък. Много трудно бих могъл да направя оценка при липса на ресурс, как се изпълняват задачите и колко подготвена е армията в сегашната ситуация”, посочи още Свинаров в разговор с водещата на „Радио К2” Роси Ангелова.

Макар и в намален състав, армията ни има нужда от модерно оборудване, за да е адекватна за участие в мисии на НАТО и ЕС, смята той. „Не може повече от две години на министерството да му се казва, че няма пари, и да очакваме нещо добро”, допълни Свинаров.

Според бившия военен министър проблемите с ресурсното осигуряване в МО започнали след 2005 г. „Не беше спазен ангажимент, който имаме към НАТО. Да отделяме по 2,6% от БВП до 2015 г. Бюджетът за отбрана започна да намалява, затова нямаше как да се развие започналата реформа за модернизация на българската армия. Нито адекватно да се отговори на т.нар. цели на силите за адекватно участие в операции на Алианса”, обясни той.

Свинаров заяви, че трябва да има ясен и индивидуален подход, когато се говори за отстраняване на служители на МО и на МВнР, работили в миналото за Държавна сигурност. „Никак не е без значение точно в коя от службите на бившата ДС са работели, точно какво са работели. Достигаме и до друг парадокс. Ако се проведе частична лустрация по Закона за досиетата по отношение на дипломатическите ни представители, то няма да има кои посланици да назначим, защото има изисквания за стаж, които няма как да бъдат изпълнени”, категоричен бе Свинаров.

Ексминистърът коментира и темата Либия.

"В цялата тази схема трябва да има яснота за операцията. Защо се влиза в Либия? Ако целта не е физическото унищожаване на Кадафи, както твърдят всички, каква точно е тя? И как по въздуха и с ограничаването на полетите може да се възстанови една демокрация, която всички твърдят, че не е имало никога?”, отправи серия от въпроси Свинаров.

"В подобни международни операции трябва да има много повече политика и много по-малко оръжие и военни средства. Крайно време е светът да се научи да се управлява чрез решаване на конфликти, а не чрез контрол на тяхното развитие, както впрочем се прави в последните години”, заключи той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка