Няма да участваме във въздушната операция в Либия

Pan.bg 28 мар 2011 | 05:02 views (2613) commentaries(7)
img www.bgarmy.eu

Няма да участваме в операцията по налагането на зона, забранена за полети в Либия, каза министърът на отбраната Аню Ангелов в предаването „Седмицата” по Дарик радио днес. Няма да даваме български самолети да участват в операцията, допълни той.

Причините, според него са, че българските ВВС нямат опит от участие в подобна операция досега, а и нашите самолети „са съветско производство, каквито са и самолетите на Муамар Кадафи”. По думите на Ангелов, при евентуалното визуално опознаване на българския самолет от други самолети на коалицията би могло да се стигне до нежелани сблъсъци. Освен това все още не е завършила процедурата по осигуряването на системата за опознаване „свой-чужд”.

Същевременно страната ни е предоставила нашата фрегата „Дръзки” да участва в налагането на оръжейното ембарго на море, поясни министърът. Той допълни, че корабът е сертифициран за участие в такива операции. Надявам се следващата седмица Министерският съвет да вземе съответното политическо решение за това, каза министърът.

В предложеното от него проекторешение се предвижда фрегатата да бъде изпратена с екипаж до 160 души за срок до 3 месеца. На принципа на ротацията „Дръзки” вероятно ще замести кораб, който в момента вече участва в операцията.

Що се отнася до хуманитарната операция на Евросъюза, тя все още се планира. България е изразила готовност за участие. Намеренията на ЕС са да бъдат разкрити военнополеви болници край границите на Либия с Египет и Тунис. Резолюцията на ООН изключва категорично навлизането на сухопътни войски, не става дума за сухопътна операция, уточни министър Ангелов.

По думите му, стратегическа грешка на предишните две правителства е, че е било взето решение да се заменят вертолетите Ми-17 с 18 нови хеликоптери «Кугар» и «Пантер», закупени от Франция. При това те са закупени така, че не може да бъдат изпратени за действие във враждебна среда – нямат системи за самозащита, дори нямат и въоръжение.

Все пак сега те се използват за търсене и спасяване, за транспортиране на органи за трансплантация, поясни Ангелов. Предвижда се да се прави обществена поръчка и да се отделят още средства, за да могат те да станат годни за използване във враждебна среда. Нямаме необходимите средства, но това е един от въпросите, които предстои да бъде решен в нашия инвестиционен план до 2020 г., каза министърът.

Той заяви, че такъв вертолет е бил използван и при кризата със заложниците в Сливен. Тогава в действията се е включил и военнотранспортен самолет „Спартан”, с който от София до летище „Безмер” е бил транспортират Специалният отряд за бърба с тероризма.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Ivanov 28 мар 2011, 09:12
   
  0
   
  0

  и какво като имаме руски изтренители - като вземем 8-те западни ще станем по-боеспособни от това ли? пфууу най-разумното е да влагаме средства в сухопътни сили, ракети и ПВО, а не в авиация - пределно ясно е че авиацията ще бъде скъпа за нас в следващите 2-3 десетилетия .. иди им го обясни

 2. #2
  Petrov 28 мар 2011, 22:58
   
  0
   
  0

  Истината е, че на държава като нашата с такава територия не е необходима многобройна авиация. При съвременните методи на военни конфликти излиза, че най-ефикасно срещу врага е "модерно" ПВО(вкючващо мобилни комплекси за ПРО да захващат крилатите ракети и тактическата авиация на врага). Парите които ще трябва да заделим за нови 8 самолета, ще стигнат за закопуването на модерни комплекси за ПРО които като ефективност за поразяване на цел са по-големи от един самолет. Също трябва да се налеят средства в възпиращи сухопътни сили. За морките не ни трябват фрегати от преди 25 години, а няколко съвременни курвети, а и по море от кой ще се пазим?

 3. #3
  Tsvetan Genov 29 мар 2011, 13:00
   
  0
   
  0

  Дефакто вашата позиция е, че от ВВС няма нужда... Ако случайно не сте гледали новините след обстрела с крилати ракети пред 2003-та над Ирак имаше огромно авиационно присъствие включително и бомбардировачи, които оказаха доста по голяма роля от крилатите ракети, защото използваните от ВВС на САЩ бомби са от типа JDAM и като се вземе на предвид, че всяка една от тях е с GPS насочване и че в един Б-52 се събира доста голямо количество от тях не мислите ли, че системата "стреляй нагоре па квото стане" е с доста остаряла концепция и е от втората световна!!! Изтребителната и ударната авиация са едно голямо и много силно възпиращо средство срещу евентуални сухопътни нападения!!! Колкото и да е скъпа, авиацията е нужна! Мислите ли че ако Германия нямаше толкова добра авиация в началото на ВСВ щеше така успешно да и бързо да напредва?! Това което американците направиха в Ирак през 1991 и през 2003 беше модернизираната версия на тактиката "блицкрийг" и без авиацията нямаше да бъде толкова успешна!

 4. #4
  Ivanov 29 мар 2011, 13:54
   
  0
   
  0

  Цветане прав си в примерите за американците, но нали сам се сещаш че говориш за една съвсем различна ситацията от тази в коята ние се намираме. Аз не казвам, че е зле да имаме авиация, а напротив - даже би било много добре да разполагаме с 3-4 ексадрили модерни изтребители и ударни самолети.Обаче ситуацията с парите е такава,че това само можем да си го фантазираме. Тук просто говорим за едно разумно използване на средствата, които и безтова са ни доста кът! Айде кажи ми какво можем да осигурим с тези 8 нови изтребителя?! Та това даже и една ескадрила неправи! Пак ще сме на същия хал, НО С ОЩЕ ПО-МАЛКО ПАРИ И С ОЩЕ ПО-СЛАВА И ИЗОСТАВАЩА ПВО!!!

 5. #5
  Tsvetan Genov 30 мар 2011, 00:24
   
  0
   
  0

  Добре да оставим темата за 8-те изтребителя тъй като е доста сложна... Какво предлагате вие... Да отделим от така или иначе оскъдните средства с които разполагаме за да закупим непотребни ПВО от типа на "Пейтриът" ли? Защото съм сигурен, че ако стане ?с за ПВО мнозинството ще се хвърлят на някоя прехвалена западна система... Не виждам какъв е проблема да си останем със старите системи и просто да ги модернизираме... Вярно че С-125 е доста поостаряла, да не говорим за С-75 (за които дори и не знам дали осще са на въоръжение) Просто да се модернизира С-300 и да се допълни до пълен разчет, защото доколкото знам нашите не са в пълен състав. Да се модернизират "Куб" и С-125 както и "Стрела" и да имаме пълен набор от височинни, средни и ниско височинни ПВО системи. Модернизацията на остарялата система при всички положения ще е много по евтина отколкото копуването на изцяло нова ПВО техника! Отделно не знам с какви занитни оръдия разполагаме (като изключвам от това Зу-23-2 които не се самоходни) Ако имаме "Тунгуска М-1" и някоя друга "Шилка" ще имаме и доста добра защита от крилати ракети, защото в коментарите по горе именно от тях изразявахте опасения. Идеята ми е проста! Да се модернизират МиГ-29 за да могат да са съвместими със самолетите на НАТО и чак тогава вече да се мисли за копуването на нови машини! Същото се отнася и за ПВО и за сухопътните ни войски, макар, че ако се мисли за превъоръжаване със западно оръжие за сухопътни войски аз съм ТВЪРДО ПРОТИВ това защото АК-47 е на светлинни години от запдните образци като същото се отнася и за Т-72 БМП-3 и за целия инвентар на сухопътните! За Т-72 и БМП-3 трябва просто една модернизация до достигане на цифрово равнище за да могат да са конкуренти и да могат да обменят информация помежду си, добавяне на активна брония и за 2-та вида машини и модернизация на оръжейните им системи като за Т-72 важи и модернизация на боеприпасите с новите руски противотанкови снаряди и ракети, които ще дадат далекобойност от 4-5км! Западните танкове с техните бронебойни снаряди достигат 3км (а М1А1 "Абрамс" ги достига в по така добри МТО)

 6. #6
  Ivanov 30 мар 2011, 09:28
   
  0
   
  0

  модернизацията на наличната техника си е едно на ръка, но не трябва да се разчита само на нея. Както едно време когато бяхме във Варшавския договор беше нормално да ни въоръжава СССР, така и сега като сме в НАТО е нормално да закупуваме западно въоръжение. Друг е въпроса доколко се правят адекватни сделки и изразходват ли се практично държавните средства!И на въпроса - непотребни ли са западните ракетни с-ми?РАЗБИРА СЕ ЧЕ НЕ!Разработени са от световна сила, коята разчита на тях да защити интересите си!!Поинтересувай се за M1097 Avenger, MEADS PAC-3 (Patriot Advanced Capability) на Локхийд, или играчка от типа Bradley Linebacker Short Range Air Defense Vehicle!! Системи като тези плюс наличните биха ни осигурили чисто небе, защото всеки пилот на F-ка, на МиГ или който и да е изтребител, види ли че е прихванат от някаква ПВО първото което прави е да си плюе на петите...

 7. #7
  Ivanov 30 мар 2011, 09:57
   
  0
   
  0

  а относно АК-47 , няма какво да коментираме. Достатъчно е да погледнеш в сайта на "Арсенал" Казанлък какви модификации на автомата има разработени!За замяна с друг автомат е лудост да се говори! Незнам само до колко са внедрени във армията ни, вероятно и тук изоставаме доста

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка