Президентът на Франция удостои с високи отличия наши офицери

Pan.bg 10 мар 2011 | 23:13 views (2525) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Бригаден генерал Динчо Карамунчев стана „Командор на националния орден за заслуги към Франция”, а полковник от резерва доцент Николай Личков – „Офицер на националния орден за заслуги към Франция”. Двамата са били аташета по отбраната в Париж. Отличията им бяха връчени тази вечер при тържествена обстановка в посолството на Република Франция у нас от посланик Филип Утие. В церемонията участваха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, началникът на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Георги Георгиев, заместник-директорът на служба „Военна информация” бригаден генерал Детелин Мажгуров, заместник-командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” полковник Иван Лалов, член-кореспондент Стефан Воденичаров, директор на Института по металознание към БАН, членове на ръководството на института, представители на посолството, офицери от Българската армия.

За мен е чест от името на президента на Франция да връча тези високи отличия, каза посланик Утие.

Този орден, който е създаден от генерал Шарл дьо Гол през 1963 г., е един от най-значимите за републиката, посочи той. По възходящ ред степените на ордена са кавалер, офицер и командор. От 2007 до 2009 г. бригаден генерал Карамунчев е аташе по отбраната в посолството на България във Франция. Двете години, отбеляза посланикът, дадоха възможност на бригаден генерал Карамунчев да покаже таланта си в международните отношения. Неговите усилия за укрепване и развитие на двустранното военно сътрудничество, продължи той, не останаха незабелязани от френските му колеги и от Министерството на отбраната. По времето на бригаден генерал Карамунчев, като военен аташе в Париж, припомни посланик Утие, бе освобождаването на българските медицински сестри от затвора в Либия, посещението на френския посланик Никола Саркози в България, подписването на документа за стратегическо партньорство между двете страни, както и френското председателство на ЕС. По-късно в продължение на една година бригаден генерал Карамунчев е началник на Щаба на НАТО в Тирана. Съвсем скоро му предстои да замине като военен аташе в Киев, за което посланикът му пожела успехи.

Бригаден генерал Карамунчев: „За мен е висока чест да получа това отличие на Френската република. Смятам, че то се дава не само за моята дейност, но и като израз на положителните тенденции в отношенията между България и Франция през последните няколко години. Аз считам, че добрите отношения между България и Франция са изграли, играят, надявам се, че и занапред ще играят важна и позитивна роля в различните аспекти на националната сигурност на двете страни.”

Полковник от резерва доцент Николай Личков в момента е научен секретар на Института по металознание към БАН. Той е бил военен аташе в Париж непосредствено преди бригаден генерал Карамунчев от 2004 г. Посланикът изтъкна заслугите на полковник Личков за развитието на двустранните отношение в периода, когато България става пълноправен член на НАТО.

Полковник Личков: „За мен е голяма чест удостояването ми с това високо отличие. Приемам го не само като заслуга в предишното ми качество, но и като израз на добрите отношения между Франция и България, между френското и българското Министерство на отбраната, а също така и между военно-промишлените комплекси и институтите, които работят в областта на отбраната.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка