Отново двуцифрено увеличен военен бюджет на Китай

Pan.bg 07 мар 2011 | 16:05 views (2664) commentaries(0)
img lenta.ru

През 2011 Китай ще увеличи бюджета си за отбрана с 12.7% в сравнение с 2010, съобщава Associated Press. Така през 2011 за развитие на въоръжените си сили Китай ще изразходва 91.5 милиарда долара, докато през 2010 са били 81миларда долара, което е с 7.5% повече от 2009.
Военният бюджет съставлява 6% от целия държавен бюджет и според членът на ЦК на ККП Ли Чжаосин ръстът на отбранителните разходи не представляват заплаха за нито една държава. Но според редица експерти военните разходи на Китай за поддържане на въоръжените сили, закупуване на въоръжение и техника, както и за разработване на нови образци оръжия може да са два пъти по-големи от официално обявените. Това предизвиква определено безпокойство в редица страни като Япония, Индия, Тайван и САЩ.
В началото на 2011 министърът на отбраната на САЩ обяви за подновяване на програмата за създаване на стратегически бомбардировач ново поколение, аргументирайки необходимостта от проекта с бързото военно-техническо развитие на Китай. Министърът също се обяви за разработване на нови радари и системи за РЕБ и за приемане на въоръжение на палубните изтребители F-35C Lightning II.
Опасявайки се от военните приготовления на Китай, Тайван по-настойчиво започна да настоява за подновяване на преговорите със САЩ за доставка на изтребителите F-16C/D Block 52 Fighting Falcon. Индия, която има териториални спорове с Китай също увеличи военния си бюджет. Особено безпокойство предизвиква началото на изпитанията на перспективния китайски ‘стелт’ изтребител пето поколение J-20, а също така и влизане на въоръжение на противокорабните балистични ракети DF-21D.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка