Министърът на отбраната честити 3 март на българските контингенти

Pan.bg 02 мар 2011 | 14:29 views (7002) commentaries(0)
img Димитър СТАВРЕВ, сп."КЛУБ КРИЛЕ"

Изтегляме се от Босна след ноември 2011?

Днес 2 март 2011 г. в информационния център на МО се състоя видеоконферентна връзка с контингентите на БА зад граница. На нея присъстваха министър Аню ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон симеонов и командващия на СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов.
image


Мероприятието започна с видео-поздравление от командващия силите на ISAF и САЩ в Афганистан Генерал Петреъс,
image

в което той оцени високо приноса на българските военни, като подчерта че има щастието за втори път след Ирак да командва български контингенти и е впечатлен от техния професионализъм и умения.
Пръв на свръзка излезе националния командир за Афганистан и отговорник за българските сили в района на Кабул полк. Атанас Герджиков.
image

Той докладва, че обстановката в Афганистан остава напрегната. Нашите бойци изпълняват задачи по патрулиране, , ескортиране, претърсване, операции по прочистване, хуманитарни миссии по линия на CIMIC, психологически операции. Имама група щабни офицери, които участват в планирането на операциите, като и хора в OMLT тимовете, които пподготвят афганистанската армия и полиция. Остава висока опасността за атаки с ракети, IED и леко стрелково оръжие. 3 март ще бъде честват с прием на който ще присъстват Н.Пр. посланика на България в Афганистан Валерий Аржентински, генерал Петреъс, национални командири на другите контингенти, представители на афганистанската армия и полиция, местни политически и обществени лидери.
След доклада на полк. Герджиков министър Ангелов поздрави нашите военнослужещи, които са в началото на своя мандат и им пожела безпроблеммото му завършване.
Втората връзка бе с подп. Стоян Вътев, национален командир в Косово.
image

Той докладва, че обстановката там е стабилна, с изключение на сръбските англави, където има потенциал за ескалиране. Основните опасности са корупцията на всички нива в новата държава, липсата на работещи държавни институции, нерешените етнически проблеми. Българският контингент е в сътав 12 души и те участват в работата на щабовете и планиращите органи. За 3 март ще има скромно тържество с участието на българския посланик в косово и с наши сънародници работещи в службите на ЕС в Косово.
Третата връзка бе с заместник-националния командир в Афганистан и отговорник за нашите сили в района на Кандахар подп. Пламен Койнов.
image

Той докладва, че там обстановката е относително спокойна (!?!), нашите сили охраняват летище Кандахар и подготвят бойци и лекари за афганистанската армия.Контингентът от 339 души е в средата на своя мандат. За 3 март ще има награзи за отличилите се и тържаство с участието на командването на ISAF в провинцията. Министър Ангелов им пожела да продължат традициите на предходния контингент и да завършат мандата си без произшествия, като и че е горд че наши военни изпълняват такава изключително важна задача като охраната на летището, което е врата към южен Афганистан. Генерал Симеонов,
image
като военен им припомни, че въпреки повода за празник не трябвада намаляват бдителността си, защото опасността от ракетни атаки е непрекъсната.
Четвъртата връзка бе с подп. Пламен Костадинов, национален командир на нашите сили в Грузия.
image

Там те участват в мисия на ЕС за контролиране на примирието между Русия и Грузия по границите с Абхазия и Южна Осетия. Според подп. Костадинов обстановката в 4-километровата зона около границите остава средно до високо напрегната, продължават провокациите и от двете страни. Нашите патрулират, като средно наден изпълняват 5 патрула, голяма част от тях са нощни, както и дават оперативни дежурни в щаба на мисията. В задачите им влиза и контрол на действията на грузинските МО и МВР в граничната зона. За 3 март ще има брифинги в централния и полевите офиси на мисията за историята на България и датата 3 март. Министър Ангелов поздрави нашите представители и подчерта че участието им в цивилна мисия на ЕС издига авторитета на България. Генерал Симеонов подчерта че службата в размирния Кавказки регион и високите оценки за нашите представители са доказателство за високия професионализъм на българските военни.
Последната видеовръзка бе с старшия национален представител в босна и Херцоговина кап. I ранг Коста Андреев,
image

който докладва, че обстановката е спокойна, но липсата вече 4 месец на федерално правителство след проведените избори създава нестабилност. Нашите (117 души контингент) в операция "Алтея" на ЕС охраняват щаба на мисията в база Бутмир, , има група щабни офицери в командване "Запад" и в други структури.В момента тече ротацияна контингентите, която трябва да завърши на 8 март. Командването е даловисока оценка за действията на нашите бойци. За 3 март ще има спортни турнири, както и тържество с участието на посланика, старши национални представители от другите страни, както и български служители в службите на ЕС.
Министър Ангелов, подчерта, че оценката на кап. I ранг Андреев напълно съвпада с тази дадена на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в Будапеща наскоро, на която българия е заявила че ще преосмисли участието си в "Алтея" след края на мандата й,който изтичапрез ноември 2011 г., защото много страни са започнали изтеглянетона контингентите си без да спазват принципа all in, all out, т.е. за координиране на действията. Единият от възможните варианти е оставане на група от 10-12 офицери за работа в щабовете.
image

След края на мероприятието в отговорна въпроси на журналисти стана ясно, че НАТО обсъжда порвеждането на военна операция в Либия в случай на хуманитарна криза, но все още нито в НАТО, нито в ЕС има единно становище за това.
До 2014 г. 6-те батальонни групи на СВ трябва да са подготвени за действие като в страната, така и в чужбина под егидата на НАТО, ЕС или ООН. Целта е вечеда се използват само щатни подразделения за такива мисии, а не всеки път да се правят сборни формации и да се налага допълнително обучение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка