Генерал Симеонов към Сухопътни войски: Тежестите на вашите плещи са големи

Pan.bg 28 фев 2011 | 22:54 views (2356) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu
Тежестите на вашите плещи са големи. Така началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се обърна към участниците в оперативния сбор на началника на Сухопътни войски (СВ) генерал-майор Стефан Василев.
Тези тежести са изпитания за личностните качества, за силата на командирите да мобилизират своите подчинени, да се държат като лидери, умеещи да сплотяват своите колективи, да работят упорито и съвместно за постигане на крайната цел, изтъкна генерал Симеонов. По думите му от професионалните и личностни качества на всички, които са ангажирани в процеса на армейската трансформация на въоръжените сили зависи дали и доколко ще се реализират приоритите на въоръжените сили.

Всички ние сме отговорни да изпълняваме своя дълг в условията на все по-силна ресурсна ограниченост в национален и международен мащаб, посочи генерал Симеонов. Не щадим силите си в отстояване на националния суверенитет, работим за военната сигурност на България, допълни той.

Началникът на отбраната беше категоричен, че за да се превърне новата концепция за развитие на въоръжените сили в реалност, тя трябва да бъде осмислена от най-високото до най-ниското ниво на военната йерархия.
Вие, командирите, трябва да разяснявате на подчинените си, а те – на техните подчинени, какво ще е бъдещето им, какви са перспективите и какво се очаква от тях, изтъкна генерал Симеонов. Тази година ще трябва да започнете подготовката за най-важната задача – реорганизиране на основните бойни поделения през 2012 г., каза той.

Началникът на отбраната определи 2011 г. като важна за подготовката на декларираните от СВ сили. Съществена роля се пада на батальонната бойна група в 61-ва бригада, в състав до 1000 души, която да има готовност за участие в мироопазващи и мироналагащи операции на НАТО с мандат на ООН, заяви той. Генерал Симеонов посочи като приоритетни за СВ и въпросите по разработката на основополагащи документи, привеждането на структурите в съответствие със способностите и други.

Той каза, че е необходим качествен подбор на хората и изграждане на лидерски качества в основния ръководен състав. Генерал Симеонов благодари на генерал-майор Стефан Василев и личния състав на СВ за неимоверните усилия и самоотвержения труд, въпреки финансовите ограничения. Трябва да съхраним потенциала, който имаме, категоричен беше началникът на отбраната.

Предизвикателствата пред СВ, произтичащи от трансформацията на въоръжените сили беше темата на основния доклад на сбора, представен от генерал-майор Василев. Като основни посоки на усилията той определи налагането на ново, съвременно виждане за начините и способите за използване на тактическите формирования, както и успешното включване на щаба на СВ в единната функционална интегрирана съвместна командна структура на оперативно ниво.

По думите на генерал-майор Василев за СВ основните доктринални документи, по чието създаване вече се работи, са доктрина за сухопътните операции, доктрина за подготовката на СВ, доктрина за батальонната бойна група, доктрина за специалните операции. Той посочи и приоритетните способности за войските, като оборудването на един батальон, подготвен и оперативно съвместим за участие в текущи операции, а също и предоставянето на бойна група до 1000 военнослужещи, която да бъде в готовност за развръщане и ротация за нуждите на НАТО и за възможност за 30-дневна автономност.

Някои способности вече са придобити и се поддържат от СВ. Освен 61-ва механизирана бригада и лекопехотна батальонна бойна група имаме декларирани, сертифицирани и потвърдени тактическа група за специални операции, заяви генерал-майор Василев. Поддържат се и механизирани роти с различно предназначение, батальон за ЯХБЗ, рота за гражданско-военно сътрудничество.

По време на двудневния сбор пред участниците се представят доклади и брифинги за финансовото осигуряване на отбраната, структурата, на командването на СВ и дислокацията на войските, новите тенденции в оперативното планиране на НАТО, рисковете и заплахите за сигурността на въоръжените сили участието на СВ в мироопазващи операции и други въпроси. Сред лекторите са представители на Съвместното оепративно командване, Дължавна агенция “Национална сигурност”, Военна академия “Георги Раковски” и Военна полиция.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка