Медицинска евакуация по въздух в Хисар

Pan.bg 17 фев 2011 | 17:05 views (3694) commentaries(1)
img www.bgarmy.eu

ВМА проведе показна демонстрация с учебна цел на медицинска евакуация по въздух – т.нар. медевак, по време на годишния командирски сбор на медицинските офицери от цялата страна. Демонстрацията бе извършена на хеликоптерната площадка в бившата правителствена резиденция „Магнолия” в Хисар съвместно с представители на Авиобаза „Крумово”, 68-а бригада „Специални сили” и авиомедицинското звена на ВМА. По време на показа бе разигран сценарий с български патрул, попаднал на импровизирано взривно устройство. Медицински екип оказа първа помощ на „пострадалите”, след което те бяха евакуирани с военен хеликоптер до най-близката болница.
Към Центъра по военна експертиза и авиационна медицина с началник полковник доц. Любомир Алексиев се сформира щатно авиомедицнско звено от четири екипа от лекари и медицински сестри, което бе сертифицирано през септември 2009 г. от НАТО за осигуряване на авиомедицинска евакуация. Екипите се подготвят за нея при участието им във военни учения, международни мисии и за граждански нужди. Тяхното приложение ще бъде както при първична евакуация на пострадали от мястото на инцидента до болнично заведение, така и при вторична евакуация на стабилизирани пациенти от едно болнично заведение до друго.
imageimage
Медицинските кадри на ВМА имат богат опит от извършването на реална авиомедицинска евакуация от участието си в мисии в Ирак и Афганистан. С медевак военната медицина обозначава терминологично авиотранспортирането под медицински контрол на пострадали и ранени от мястото на инцидента до най-близкото медицинско заведение. По време на мисиите това са военнополевите болници на коалиционните сили. След първоначалното им стабилизиране пациентите се транспортират до по-висок клас болници за дефинитивното им лечение.

Според най-новите медицински стандарти на НАТО медицинската евакуация от мястото на инцидента до болничното заведение трябва да се извърши за по-малко от час. В медевака участват лекари и медицински сестри, които са постоянен екипаж на въздухоплавателното средство. Те са тренирани да оказват спешна медицинска помощ и животосъхраняващи мероприятия по време на самия полет, като разполагат и с необходимата апаратура за това.
Медевакът е приложим не само за военнослужещите, но и за цивилното население при осигуряването на спасителни операции по време на природни бедствия, аварии и катастрофи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  бате бойко 28 май 2012, 00:40
   
  0
   
  0

  Че той люпчо алексиев не е помирисвал мисия, а еякулация,пардон - евакуация ще прави. Я го питайте тоз левент що преди две години, когат го бяха номинирали за авганистан, взе че се покри с болнични. а пък те глупавите хамериканци им правят на пострадалите българи евакуацията до германска болница и оттам ги прибира друг активист - д-р ненов - с пътнически полет, без майтап бе. ако му призлее на боеца,стюардесата ще му духа (в устата за изкуствено дишане нъл тъй)?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка