13 милиона евро сме спестили от неплащане на неустойката за Спартаните

Pan.bg 12 фев 2011 | 16:31 views (2520) commentaries(0)
img otbrana.com

Италианската фирма „Аления аеронаутика” се съгласила да не й плащаме 13 млн. евро неустойка за неизпълнение на договора за доставка на военно-транспортни самолети „Стартан”. В резултат на преговорите компанията няма да достави последните два самолета. Третият „Спартан” ще бъде доставен до края на месец март, казва министърът на отбраната Аню Ангелов на последното заседание на правителството. Поводът за тези обяснения е приемането на проект за инвестиционен разход „Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J „SPARTAN” от състава на Военновъздушните сили”. Той ще замени досегашния договор, става ясно от думите на министъра. От стенограмата на заседанието с евижда, че той казва още: „С този инвестиционен проект се предлага да се разреши на министъра на отбраната да води преговори и да направи обществена поръчка за логистична поддръжка в продължение на десет години за една обща стойност от 91 милиона лева, което представлява около 8–9 милиона лева за една година, които са изцяло във възможностите на бюджета на Министерството на отбраната. С този инвестиционен проект не се искат допълнителни средства за осигуряване на логистичната поддръжка на тези три самолета „Спартан”, които ще останат. Има едно предложение по отношение на това да се запише като точка 3, че средствата по този инвестиционен проект са за сметка на бюджета за отбрана, което се приема от мен.”

Съгласно сключения през февруари 2006 г. договор с компанията се предвиждаше доставка на пет(с опция за още три) транспортни самолети С-27J „Спартан”, като цената за всеки от последните три е 17 950 000 ? без ДДС. Общата стойност на договора е 91 794 370 ?, като 20 % от тях са заплатени авансово. Поради липса на финансови средства до края на 2009 г. акредитивът по договора с фирма “Аления” не беше открит и планираният за август 2009 г. трети самолет не бе доставен, както и не бяха извършени поредните доставки на консумативи, резервни части и специално наземно оборудване, на обща стойност около 14 454 700 ?.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че тези платени авансово 20 на сто от цената на двата самолета, които няма да бъдат доставени са прехвърлени върху за третия, който очакваме скоро да влезе в строя на ВВС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка