Бригадните генерали Янев и Карамунчев отиват аташета в САЩ и Украйна

Pan.bg 08 фев 2011 | 11:07 views (3949) commentaries(0)
img otbrana.com

Това съобщи тази сутрин по Нова телевизия министърът на отбраната Аню Ангелов. До края на месеца от Вашингтон и Киев ще бъдат отзовани военните аташета, които бяха огласени преди десетина дни от т.нар. Комисия по досиетата.

В момента бригаден генерал Стефан Янев е директор на дирекция „Отбранителна политика” на МО. Завършил е шуменското военно училище през 1983 г., Военна академия „Г. С. Раковски” през 1993 г. и Военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон. Офицерската си служба е започнал като командир на взвод и батарея в Асеновград. От 1996 г. последователно е експерт в дирекция „Международно сътрудничество”- МО; офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия; старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили” - ГЩ; държавен експерт в отдел „ПЗМ” в дирекция „Евроатлантическа интеграция” – МО; началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в дирекция „Отбранителна политика” – МО; слушател във Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ по специалността „Стратегии за национална сигурност”; началник на департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция; директор на дирекция „Отбранителна политика” - МО; директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана” и директор на дирекция „Отбранителна политика”.

Бригаден генерал Динчо Карамунчев вече е бил военен аташе в Париж. След Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия е завършил военни академии в София и в Париж. В командирското си израстване стигна до командир на Корпус ПВО и началник на управление "Личен състав" в Генералния щаб на Българската армия. Преди няколко дни бе награден от президента на САЩ за изключителни заслуги при изпълнение на служебните си задължения като ръководител на щаба на НАТО в Тирана. Бригаден генерал Динчо Карамунчев изпълнява длъжността старши военен представител в Щаба на НАТО в Албания от август 2009 г. до юни 2010 г. В мотивите за неговото награждаване се отбелязва: „Бригаден генерал Карамунчев проявява висок професионализъм в работата си като ръководител на Щаба на НАТО в Тирана в процеса на неговата трансформация след присъединяването на Албания към НАТО. Той се отличава с впечатляващо присъствие и умело ръководство на многонационален щаб и оказва висококвалифицирана подкрепа както на властите в страната-домакин, така и на Командването на Обединените сили на НАТО в Неапол. Бригаден генерал Карамунчев ръководи създаването на Координационен център за подкрепа на страната-домакин в подготовката на новата структура на Албанските въоръжени сили”. Бригаден генерал Карамунчев бе една от кандидутарите за директор на Служба „Военна информация” след пенсионирането на генерал-майор Пламен Студенков.

И двамата са проверени и нямат досиета, подчерта военният министър. Чувствам се морално задължен към офицер Карамунчев - да му дам възможност да завърши службата си както трябва, а не да бъде освободен от армията, коментира той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка