Ще продължи или ще забуксува модернизацията в Сухопътни войски

Pan.bg 02 фев 2011 | 05:08 views (2580) commentaries(0)
img otbrana.com

Само преди една петилетка модернизацията и превъоръжаването на Сухопътни войски като че ли бе мираж. В това направление те бяха най-засегнатият вид въоръжени сили. Но малко след това се появи светъл лъч като един от проектите за превъоръжаване на пехотата. И така бяха приети на въоръжение 275 единици автомобилна и специална техника, 7 бронирани машини, колесни БТР Гардиан”, 52 “хамъра”. Воините от контингентите ни зад граница бяха осигурени с нови камуфлажни облекла и обувки. В Кандахар и Кабул на охранителните роти бяха доставени последно поколение термовизионни прибори. За войските се закупиха , макар и в ограничени количества, инженерна техника, оборудване за сателитна връзка, кинетични гранати, прибори за ЯХБЗ и др.

За модернизация на СВ през 2011 г. са планирани 4,3 млн. лева. Превъоръжаването им продължава и сега с изпълнение на проекта по превъоръжаване с автомобилна техника – очакват се нови 64 “мерцедеса” през тази година. Ще се закупи оборудване за разузнавателните подразделения и тези за ЯХБЗ и Е. Предвижда се ново оборудване и за специалните сили. Голямата надежда на началника на СВ генерал-майор Стефан Василев е придобиването на бронирани бойни машини за една маневрена батальонна бойна група. Вече са готови изискванията към тях, целта е да се изберат най-добрите.

В интерес на модернизацията на войските ще се използват и заделените седем милиона лева за дооборудване на модулните формирования на СВ, които ще се включват в изпълнение на Националната програма за защита при бедствия. Със закупуването на преносими дозиметрични прибори и оборудване за сапьорите ще се направи крачка в модернизацията на химическите и инженерните подразделения.

С 1.3 % от БВП е трудно да се дадат големи парчета от бюджетната баница на всички. Но Сухопътни войски трябва да получат своя дял. В период на криза приоритет могат да са и по-малки проекти, като някои от тези за пехотата. Сигурно има нещо вярно в слуховете за големите проекти и големите комисионни. Но пък не е за подценяване и приказката, че ако едно дете не плаче, майката не му дава да цица. Пехотинци има и в щаба на отбраната, и в СОК . Ще има и в бъдещото Съвместно командване на силите. Още повече, че за модернизирането на две бригади, ще са необходими примерно двойно по-малко средства.

В щаба на войските и в поделенията има генерали, офицери, сержанти и войници, които по време на мисии и на полигон Ново село, с очите си са видяли как са въоръжени, оборудвани и осигурени модерните механизирани подразделения. Цъкаха от удивление наши пехотни специалисти в Кувейт и Ирак, цъкат и сега, когато виждат с какво воюват съюзниците в Кабул и Кандахар. наистина нашите модернизирани БТР-и са едни от най-надеждните при защитата на южното афганистанско летище. АК-47 няма равен сред другите автоматични оръжия. И занапред може и трябва да се разчита на родната военна индустрия. Но независимо как и откъде е необходимо да се даде зелена семафор за повишаване на мобилността и управлението на подразделенията. Една наша маневрена батальонна бойна група трябва да има възможностите примерно на един американски механизиран батальон “Страйкър”- с машини подобни на неговите, с такъв команден пункт , с неговото осигуряване. Това е посоката.

Към края на Баба Марта трябва да е ясен дългосрочният инвестиционен план, който ще хвърли светлина върху по-нататъшната модернизация на армията. В колко проекти и програми ще бъдат включени Сухопътни войски предстои да узнаем. Въпреки преосмислянето на инвестиционните планове и свиването на разходите, въпреки промяната на подходите, дано се сбъднат желанията на генерал-майор Стефан Василев някои от приоритетните проекти за периода 2012-2020 г. да са ориентирани и финансово насочени и към пехотата. Защото на Сухопътните ни войски, и преди и сега, ще се разчита най-много в колективната отбрана, отбраната на страната и участието в мисии зад граница. А затова поделенията на модерната пехота трябва да разполагат с техника и въоръжение на високо технологично ниво, да имат висока тактическа мобилност и оперативна съвместимост със съюзниците. Това ще гарантира добрата подготовка и участие в целия спектър от операции.

Надеждите са модернизацията на СВ да продължи, без да буксува. “Царицата на боя” се нуждае от повече внимание и уважение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка