Генерал-майор Стефан Василев, началник на Сухопътните войски: Бойните ни способности нарастват

Pan.bg 28 яну 2011 | 05:12 views (3265) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu

Подготвени сме да посрещнем новата военна техника

Най-големият вид въоръжени сили на Българската армия - Сухопътните войски (СВ) събра командирите от поделенията и офицерите от Щаба на СВ в конферентната зала на МО-2 за годишен анализ и равносметка на постигнатото досега. В доклада си за подготовката на СВ през учебната 2010 г. генерал-майор Василев, началник на СВ, обобщи основните тенденции и резултати, които са изцяло в изпълнение на задачите, поставени в Указанията на министъра на отбраната по отбранителната политика 2009-2011г., по плановете за подготовката на войските, за организационното изграждане й модернизация и за интеграция на БА в НАТО. Изводът е, че направеното от командири, офицери и войскови състав дава основание в СВ да оценят 2010 като една успешна година. Кои са основанията за такава оценка?

Направена е решаваща крачка за реализиране на Визията за развитие на СВ. Командирите, щабовете и подразделенията запазиха нивото на бойната подготовка. Всичко, което беше планирано като основни мероприятия беше изпълнено. Имаше затруднения през първата половина на 2010 г. заради ограниченията в лимита от ГСМ. Част от занятията, които бяха тактически учения - с бойна стрелба, се осъществиха като тактически учения по управление, тактико-строеви занятия. През втората половина на 2010 г. тяхното повеждане значително се подобри. Бяха осигурени ресурси - и всичко до края на годината премина във вида, в който е планирано.
Подготовката на СВ, макар и с по-малко мероприятия спрямо други години - се проведе на необходимото равнище. В това направление най-добре работиха командирите на 61-ва механизирана бригада - бриг. ген. Красимир Кънев, на Втора лека пехотна бригада - бриг. ген. Петър Петров и на Четвърти артилерийски полк - полк. Валери Точилов. Полевото обучение на Четвърти артилерийски полк, което се проведе полигон “Корен” в края на годината, беше оценено на много високо ниво с изключително добро планиране и проведено полево обучение.
Ученията и тренировките като цяло повишиха натренираността и готовността за участие при разрешаването на различни по характер и интензивност кризи и конфликти. Нараснали са възможностите за оперативна съвместимост с армиите на НАТО.
Мисиите извън страната, международните учения, съвместните обучения са фактор да се повишат индивидуалните и колективните умения, да се обогати бойният опит, особено при задачи в състава на многонационални формирования. Състоянието при мисиите извън страната е добро - правителството и МО осигурява навреме необходимите средства. Там няма място за оплаквания - за подготовката, за провеждането и осигуряването им - средствата са осигурени изцяло.
Командирите и щабовете издигнаха равнището на подбора, окомплектоването, екипирането и подготовката на контингентите. Въведе се система за събиране, анализиране, обобщаване и прилагане на опита. Сухопътните войски се превърнаха в желани партньори за съюзниците от алианса и страните в коалицията. Над 90 процента от всички участници в мисиите на БА са военнослужещи от войските. Като пример генерал-майор Василев посочи, че 66 на сто от личния състав на 61-ва механизирана бригада са участници в мисии - Ирак, Косово, Афганистан, в Босна и Херцеговина. Опит от участие в мисии имат командирите на батальони в 61 мбр подп. Костадин Кузмов, подп. Емил Симеонов, подп. Пламен Йорданов както те, така и техните подчинени.
Основен акцент от доклада на генерал-майор Василев беше за състоянието на войсковия ред и дисциплината. Те по своите показатели не се различаваха качествено спрямо 2009 г. Инцидентите са се запазили на същото равнище. Няма фрапантни случаи - в ежедневния войскови живот има допустимо нормални събития, които са неизбежни. Най-добри резултати в дисциплината са постигнали в Четвърти артилерийски полк, в батальона към Щаба на СВ с командир подп. Анатоли Атанасов и в разузнавателния полк с командир полковник Стоян Стоянов.
Новите мисии и задачи на Сухопътните войски налагат необходимостта от модернизация на въоръжението, техниката и екипировката. Стремежът е чрез изпълнението на заявените Цели на силите да се модернизират съществуващите образци и да се придобият нови, с което ще се повишат оперативните способности. За съжаление през изминалата година нищо ново не е доставяно. Надеждата през тази година е модернизацията в СВ да стартира със закупуване на нова техника. Ще се започне с две бригади - 61-ва и Втора лека пехотна, които съгласно Плана за развитие ще останат и след 2014 г..
Модернизацията ще започне от механизираните поделения, вероятно от един батальон със закупуване на бойни бронирани машини. Няма яснота какви ще са точно, но има конкретни изисквания за тях. Предстои да се сключват договори и стремежът е да се доставят възможно най-добрите като степен на защита машини. Ако критериите се спазват, резултатът ще бъде успешен. Изводът, който направи генерал-майор Василев, е, че войските разполагат с грамотни подготвени кадри с качества и с богат опит от мисии, които да осъществят програмата за превъоръжаване, модернизиране и в кратък срок да усвоят и изучат новата техника, когато дойде.
Извършеното от модулните формирования през годината за оказване помощ на населението и държавните структури доказва за пореден път, че Сухопътните войски разполагат със сили и средства и изпълняват достойно и тези приоритетни задачи в мирно време.
В заключение генерал майор Стефан Василев очерта основните направления за работа през 2011 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка