Военният министър ще трябва да помоли кадрите на ДС сами да напуснат МО

Pan.bg 27 яну 2011 | 14:17 views (3014) commentaries(2)
img mediapool.bg

Аташетата в Украйна и САЩ ще бъдат отзовани

Законът спира военния министър да освободи служителите на министерството, работили за Държавна сигурност. Това стана ясно от думите на самия Аню Ангелов пред ТВ7.

"Има две възможности - или да продължат да работят или самите те, ако пожелаят, да си тръгнат. Има бариери пред мое еднолично решение да се освободим по Закона за държавния служител и Закона за отбраната", обясни Аню Ангелов в четвъртък.

Преди ден Комисията по досиетата обяви имената на 149 души ръководни служители във военното министерство, които са работили за бившата Държавна сигурност. Аню Ангелов уточни, че 17 от тях са служители на ведомството и в момента, а петима са на ръководни длъжности, сред които са ген. Христо Тихинов, директор "Комуникационни и информационни системи", шефът на Института по отбраната полк. Стоян Балабанов и други.

Ангелов потвърди и решението си да отзове военните аташета, работили за бившите служби. В рамките на тази проверка са обявени двама аташета – братът на Румен Петков – Володя Цветанов, който наскоро е заминал за Украйна, и Валентин Цанков, който е избран за аташе във Вашингтон.

Очаква се още имена на военни аташета да излязат в рамките на проверката на Комисията на досиетата в Служба "Военна информация" към МО (военното разузнаване), която все още не е завършила.Министерството на отбраната е представено от 22 военни аташета в 39 страни.

Аню Ангелов коментира още, че в момента службата работи добре, но е назначил проверка в нея, тъй като не е била проверявана от осем години. Миналата година се стигна до скандал около "Военна информация", след като президентът Георги Първанов и Ангелов не се разбраха кой да я оглави. В крайна сметка Ангелов заобиколи Първанов, като назначи за временно изпълняващ длъжността цивилен, за което не е необходим указ на държавния глава.

Ангелов предложи в четвъртък за пореден път да се намалят правомощията на държавния глава в качеството му на върховен главнокомандващ. Според военния министър президентът трябва да има възможност да налага вето само върху първото кадрово предложение на правителството за дадена длъжност.

За да стане това, обаче е необходима променя на Конституцията. Такава възможност има в основния закон за съдебната власт, но не и в закона за отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Amnesia 23 май 2017, 23:19
   
  0
   
  0

  СТОЯН,МИХАЙЛОВ,БАЛАБАНОВ,1957-04-05,"ГР.УГЪРЧИН, УГЪРЧИН, ЛОВЕЧ",2011-01-26,"Министерство на отбраната","Решение № 180 от 26.01.2011 г. - Министерството на отбраната","Рег. дневник; картон обр. 4"

  Ръководителят на Института по отбраната полк. Стоян Балабанов (1957) е разкрит като агент Пеев,
  вербуван от Трето управление на ДС през 1984 г.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка