Държавна сигурност със стабилно представителство в МО

Pan.bg 26 яну 2011 | 15:16 views (3185) commentaries(0)
img mediapool.bg
Аню Ангелов ще връща военни аташета, за останалите ще има единно решение

Комисията по досиетата обяви в сряда имената на 149 души ръководни служители във военното министерство, които са работили за бившата Държавна сигурност.
Проверени са 928 души – началниците и заместник-началниците на вече бившия Генерален щаб, главните секретари, генералните директори, началниците на отдели и други висши служители на Министерството на отбраната.
Служителите на МО са осъществявали агентурната си дейност най-вече в Трето управление на ДС – военното контраразузнаване.

Според решението на комисията около 40 души са служители на министерството и в момента, но от военното министерство уточниха, че освобождаването на част от тях не е отразено и реално само около 12 души все още са на работа във ведомството.
Военният министър Аню Ангелов съобщи на пресконференция в сряда, че предстои да бъде решено дали и какви действия да бъдат предприети спрямо тях.
"Ако има такива, които в момента са на работа и изпълняват задължения като началник на сектор, началник на отдел и директор - при тях нашата политика ще бъде към всички да се постъпи по един и същи начин, т. е. няма да има изборност - кой какъв е, колко е допринесъл и как е работил", заяви Ангелов.Той коментира, че първо трябва да се види за колко хора става въпрос.

Пълният списък дръпнете оттук:

:arrow:
image


Братът на Румен Петков се разминава със задгранично назначение

Той заяви обаче, че военните аташета за които бъде установена принадлежност към бившите служби, ще бъдат отзовани. Те са служители на военното разузнаване, а резултатите от проверката в службата още не са обявени от Комисията по досиетата. В рамките на тази проверка излезе обаче братът на депутата от левицата Румен Петков Володя Цветанов, който спечели конкурса за аташе в Украйна. Той е бил съдържател на явочна квартира.
Сред обявените от Комисията по досиетата имена са началници на отдели, дирекции и други, както и военни заемали висши длъжности в бившия Генерален щаб. Председателят на комисията Евтим Костадинов съобщи, че общо 17% от проверените са работили за бившите служби.
Армията се нарежда на трето място по най-голям брой агенти от всички проверени до момента институции. Първото място бе спечелено безапелационно от Министерството на външните работи, а на второ е МВР.
Ангелов съобщи, че в бъдеще на всички конкурси за длъжностите началник сектор, началник на отдел и директор ще се изисква предварително подписване на декларация за съгласие лицето да бъде проверено от Комисията по досиетата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка