През тази година СОК планира да осъществи 11 ротации

Pan.bg 25 яну 2011 | 20:30 views (2415) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu

През настоящата година планираме да има 11 ротации. Това каза командващият СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов след анализа на резултатите от подготовката на Съвместното оперативно командване през 2010 г. Преди официалното представяне на анализа генерал-лейтенант Самандов каза, че се надява през тази година да бъде приключено с организационно-щатните промени. През 2010 г. е било отделено особено внимание на подобряването на подготовката на офицерите и сглобяването на командването за повишаване на оперативните му способности, поемане на всички функции по оперативното планиране и провеждане на съвместни операции, националното командване и управление на контингентите от Българската армия и подобряване на уменията на националните командири и формированията за изпълнение на задачите в мисиите зад граница.
В анализа за 2010 г. е записано, че комплектуването с личенсъстав в командването е 93 на сто, а на подчинените поделения – 98 на сто. 87 военнослужащи от СОК и 38 военнослужащи от подчинените му военни формирования притежават удостоверения за владеене на английски език, съгласно STANAG 6001, което е 63 на сто от военнослужащите. Командването отчита, че през изминалата година броят на дисциплинарните наказания е 79, което е с близо 34 на сто по-малко от регистрираните нарушения през 2009 г.
Български военни конгингенти и военнослужащи са участвали в операции по поддържане на мира в състава на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, Международните сили за сигурност в Косово, Тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, Европейските сили за сигурност в Босна и Херцеговина, Мисията на ЕС за наблюдение в Грузия и военноморската операция на ЕС за възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи край бреговете на Сомалия – „АТАЛАНТА”.
За следващата година командването ще ръководи двустепенно компютърно подпомагано командно-щабно учение с многонационалната бригада с участието на страни от Балканския регион, тактическо учение с бойни стрелби „Шабла 2011”, компютърно подпомагано тактико-специално учение с органите на АИС „Преслав” на НВУК „Чаралица”. Предвиждат се и две учения под ръководството на СОК – „Непреклонна воля” и „Решителен удар”.

Текст на снимката:
Командващият СОК генерал-лейтенант Атанас Самандов е с нелеката мисия да е един от онези, които ще осъществят новия модел на оперативно управление.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка