През 2011 г. МО ще пише Доктрина на Въоръжените сили

Pan.bg 25 яну 2011 | 20:26 views (2630) commentaries(0)
img otbrana.com

Използвайки концептуалните резултати от Прегледа на структурата на силите и отчитайки постановките в Стратегията за национална сигурност, Националната отбранителна стратегия и Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, до юни 2011 г. ще се извърши преглед на комплекта доктрини и ще се подготвят проекти на нови документи, които да бъдат одобрени и разпоредени за прилагане до края на 2011 г. Тази задача пред МО произтича от Плана за развитие на Въоръжените сили, който бе приет от правителството в края на 2010 г. и влезе в сила от началото на тази. Там е посочено, че документът на най-високо ниво в йерархичната структура на доктриналните документи на въоръжените сили е Доктрината на въоръжените сили, която ще бъде основа за разработване на останалите доктрини.

В плана е обосновано, че изводите по отношение на стратегическата среда и членството в НАТО и ЕС водят до промени в концепциите и доктрините за използване на Въоръжените сили, които са определящи за новата им структура. Това налага и промяна в концепцията за изграждане, бойна подготовка и използване на въоръжените ни сили на базата на маневрени бойни групи, напълно екипирани и обучени за участие както в отбраната на страната, така и в мисиите извън нейната територия.

Изброени са и основните отправни точки за разработване на бъдещите доктрини като императив на способностите са: фокус върху развитието на способностите и тяхното ефективно бойно използване; висока степен на готовност; подготовка за действия в съвместна и многонационална среда; висока използваемост и гъвкавост; модулен принцип на изграждане на силите. Развивайки оперативните си способности, въоръжените сили изграждат: маневрени и експедиционни формирования, способни да изпълняват задачи в пълния спектър от операции, осигурени със съвременно технологично оборудване; поддържани от интегрирана логистика, способни да действат в мрежова среда, бързо преминаващи от едно функционално състояние в друго, оперативно съвместими със съюзните войски и сили, способни да взаимодействат с гражданските власти и неправителствени организации, с високоподготвен професионален личен състав.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка