Министър Аню Ангелов: Разработваме доктрина за Специалните сили

Pan.bg 21 яну 2011 | 15:35 views (2045) commentaries(0)
img www.mod.bg

Министър Ангелов прие днес, 21 януари, командващия Щаба на Специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Франк Киснер, който е на посещение в България по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

„Вашата визита се осъществява в много важен за нас момент – в контекста на започналото изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България, утвърден от Министерски съвет в края на миналата година – подчерта министър Ангелов”. Отчитайки ролята на Специалните сили в съвременните операции, той отбеляза очакването на страните-членки Щабът на Специалните операции на НАТО да разработи единни стандарти, процедури и изисквания за трансформация на способностите на Алианса в тази област и да допринася за развитие на доктриналната база на национално ниво. За Министерството на отбраната като непосредствена задача предстои разработването и приемането на концепция и доктрина за Силите за специални операции, която трябва да бъде синхронизирана със съюзните документи.

Генерал Киснер благодари за политическата подкрепа за трансформация на Силите за специални операции на НАТО и за създаването на щаба. България е една от 23–те страни-членки, подкрепили от самото начало тази инициатива, и е представена в щаба със свой офицер в момента. Генерал Киснер запозна министър Ангелов с дейността на щаба и подчерта необходимостта Силите за специални операции да бъдат структурирани и подготвени да действат в многонационална среда, в съвместни операции и да отчитат всеобхватния подход при тяхното провеждане. Той увери министъра на отбраната, че щабът ще направи всичко възможно да изпълни поставените от Северноатлантическия съвет задачи за трансформация на способностите и за подпомагане на страните-членки да подобрят експедиционния характер на своите сили.

По време на посещението си генерал Киснер ще се срещне с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и с представители на Специалните сили от Сухопътните войски и от Военноморските сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка