ВВС на Индия започват борба с умората при пилотите

Pan.bg 18 яну 2011 | 15:23 views (3134) commentaries(0)
img Lenta.ru

ВВС започват да търсят способи за борба с умората при пилотите по време на бойни действия, съобщава One India. Военните ще изготвят методика, която няма да позволи на летците да губят работоспособност поради умора или недостатъчен сън. Новите методи за справяне с умората ще се разработват от индийския Институт по авиокосмическа медицина (IAM).
Новата методика ще вклюва два компонента – фармакологичен и комплекс от упражнения и тренировки. Според ръководителят на проекта, маршалът на ВВС Dipankar Ganguly, по време на война не може да се осигури нормален режим на отдих на летците. Но с помоща на специални медикаменти и нефармакологични методи индийските летци ще могат да изпълняват задачи с пълна работоспособност в продължение на 5-10 денонощия без да имат пълноценен отдих. Засега не се споменават подробности по програмата, но за достигане на поставените задачи ще бъдат изменени и принципите на работа на наземния състав.
През ноември 2010 ВВС на Индия публикува данни за небойни загуби на вертолети и самолети – за последните три години 64 броя летателни апарати. При 45% от случаите причините са поради грешки на летците, 42% - технически проблеми, а останалите 13% - непредвидени обстоятелства, включващи и удари с птици. По данни на ВВС в повечето от случаите грешките в техниката на пилотиране се дължи на слабата летателна подготовка.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка