В 323 вертолетна база в Кубан първи изпитаха вертолетите от ново поколение

Pan.bg 16 яну 2011 | 12:40 views (3235) commentaries(0)
img http://topwar.ru

Първата партида от десет нови вертолети Ми-8АМТШ «Терминатор» постъпи на въоръжение в авиационен полк на аремейската авиация на Русия, разположен в Кубан. По този случай на територията на 393-а вертолетна авиобаза се е състояла тържествена церемония. Хеликоптерите са пребазирани от завода производител, който е на разстояние от около 1100 км., от летци на базата. По време на успешното пребазиране пилотите са се убедили във високата надежност както на самите вертолети, така и на електронното оборудване, проверено при различните метеорологични условия. Основното предимство на Ми-8АМТШ в сравнение с предшествиника си Ми-8 е възможността да води самостоятелни пълноценни бойни действия в нощни условия. Според командването на полка главната задача на новия вертолет е внезапната поява от засада в района на бойните действия, бързо десантиране, стрелба с ракети и също така бързо напускане на района и разполагане в друга точка.
image image
Въоръжението включва управляеми ракети «Шторм» или «Атака» и ракети класа въздух-въздух «Игла».
image image

Друга новост са двете странични плъзгащи врати и автоматичната задна рампа, заменила механическите створки – всичко това позволява рязко да се съкрати времето за десантиране, което е от критическо значение за оцеляемостта на вертолета. Ми-8АМТШ са снабдени с очила за нощно виждане, спътникова навигация ГЛОНАСС и GPS и две свързочни радиостанции. Вертолетът побира до 34 бойци.
image image
Въоръжаването на веретолетните полкове с бойни машини от този тип като Ми-8АМТШ значително повишава бойните възможности на армейската авиация, позволява да се откриват противниковите бази и да се води разузнаване с голяма ефективност. Според редица вонни експерти ускореното развитие на армейската авиация, съпътствано с нарастване бойните възможности на сухопътните сили, може да направи армейската авиация едно от основните средства за борба с външния противник. На този фон щурмовата авиация преминава в сянка,за което говори и започнатото съкрашение на щурмови авиополкове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка