Развиваме сътрудничеството с Турция в областта на отбраната

Pan.bg 14 яну 2011 | 09:37 views (2811) commentaries(0)
img БА

Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна днес с министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл в министерството на националната отбрана в Анкара, Турция. Това съобщи пресцентърът на МО. Министър Ангелов и турският му колега министър Гьонюл направиха преглед на състоянието и перспективите в двустранните отношения между двете държави в сферата на отбраната.

Двамата министри изразиха задоволство от вече утвърдените форми на двустранно военно сътрудничество и се съгласиха, че те трябва да продължават да се развиват, особено в контекста на финансови и бюджетни ограничения от една страна и необходимостта от поддържане и повишаване на способностите на въоръжените сили от друга. Като успешни инициативи те отличиха обмена на подразделения на сухопътните войски за обучение по участие в операции по поддържане на мира, съвместните обучения на Силите за специални операции, участието с бойни кораби и наблюдатели в национални военноморски учения, обмена на обучаеми във военните училища и академии и др. Предстои подписването и на ежегодния План за военно сътрудничество през 2011 г. , в който са планирани мероприятия в двете страни от различно естество.

Развитието на контактите и сътрудничеството по линия на военнопромишлените комплекси на България и Турция беше набелязано като сфера от взаимен интерес и за двете страни. В рамките на визитата министър Ангелов ще посети и водещи компании от турския военнопромишлен комплекс.

Министър Ангелов и министър Гьонюл обсъдиха и сигурността и сътрудничеството в района на Черно море и анализираха перспективите пред различните регионални форуми и организации. „България е удовлетворена от открития и прагматичен характер на двустранните връзки, развивани регулярно на всички равнища. Те се допълват и от интензивните контакти по линия на НАТО, и в регионален план по линия на процеса SEDM, оперативната група BLACKSEAFOR и много други”, каза министър Ангелов.

Сред темите на разговорите бяха още участието на двете държави в мисията на ISAF в Афганистан, както и актуални въпроси по линия на НАТО.
Министър Аню Ангелов е на официално посещение в Република Турция по покана на министъра на националната отбрана Веджди Гьонюл. На свой ред министър Ангелов покани своя турски колега на официално посещение в България, за да продължи ползотворния диалог на високо равнище.

„С тази среща даваме добър импулс за двустранните ни отношения в областта на отбраната и отбранителната индустрия и очаквам практически резултати от нашите разговори” – каза министър Ангелов пред медиите. Той изказа съболезнования на близките и колегите на загиналите военнослужещи в инцидента с турския хеликоптер край Анкара.

Освен разговорите с министър Гьонюл, в рамките на визитата се предвижда провеждането на срещи със заместник-председателя на Меджлиса Невзат Пакдил и заместник-министъра по въпросите на отбранителната промишленост към Министерството на националната отбрана Мурад Баяр.

По-рано същия ден министър Ангелов поднесе венец и разгледа музейната част в мавзолея на Ататюрк. В състава на делегацията, водена от министър Ангелов, са Йордан Божилов – началник на Политическия кабинет, генерал-майор Стефан Василев – началник на Сухопътни войски, бригаден генерал Румен Радев – заместник-началник на ВВС, комодор Румен Николов – заместник-началник на ВМС, бригаден генерал Стефан Янев – директор на дирекция „Отбранителна политика” в Министерството на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка