"Военна информация” навърши 103 години

Pan.bg 13 яну 2011 | 08:29 views (3944) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu
Служба „Военна информация” отбелязва днес, 12 януари, 103-та годишнина от своето създаване. На тържеството по повод празника присъства министърът на отбраната Аню Ангелов, съобщи пресцентърът на МО. Той поздрави личния състав на службата и награди военнослужещи, отличили се с висок професионализъм.

В обръщението си към личния състав на служба „Военна информация” министър Ангелов каза: „За своята дълга история служба „Военна информация” е натрупала много опит и експертиза и е намерила своето важно място в системата за национална сигурност и отбрана на България. Днес съвременният свят ни поставя нови и различни предизвикателства пред сигурността. Ние отчитаме, че няма пряка заплаха за територията на страната от въоръжен конфликт, но динамичната среда на сигурност, особено заплахите от терористични дейности, предпоставя още по-голямата необходимост от предварителна информация и оценка на риска. Вашият труд е изключително важен за държавните институции, за определянето на отбранителната политика, провеждана от ръководството на Министерството на отбраната, за Българската армия и за вашите партньори в разузнавателните служби на НАТО и Европейския съюз.”

Министър Ангелов поднесе поздравления по повод празника на служба „Военна информация” и от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Той положи венец и се поклони пред Паметника на разузнавача.

Поздравление от името на висшето военно ръководство на Българската армия поднесе началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Годишнината на „Военна информация” се отбелязва и с нова интернет страница, която предоставя информация за структурата, функциите и задачите на службата. Посетителите в страницата могат да научат и интересни факти за историята и постиженията на родното военно разузнаване.
Сайтът обяснява, че елементите на емблемата (на илюстрацията) на Служба „Военна информация” символизират: националният трикольор - верността и дълга към Отечеството; надписът Министерство на отбраната - подчинеността на Службата; синият фон - неизвестното; бухалът - знанието и мъдростта, а рулото хартия в ноктите му - добитата информация; слънцето и луната - непрекъснатостта на разузнавателния процес.

Първата разузнавателна структура в Българската армия е създадена с Указ на Княз Фердинанд от януари 1908 година, а с министерска заповед датата 12 януари е обявена за официален празник на българското военно разузнаване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка