Законови промени въвеждат нова командна структура на Българската армия

Pan.bg 12 яну 2011 | 15:27 views (2648) commentaries(1)
img www.government.bg

Новата структура на въоръжените сили и новата командна структура на Българската армия, заложени в Бялата книга за отбраната, ще бъдат регламентирани законово. Те са част от одобрения на днешното правителствено заседание проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Документът ще бъде предложен за обсъждане и приемане от Народното събрание.
Към състава на въоръжените сили ще се включат две нови структури – Военно-географската служба и Стационарната комуникационна и информационна система. Те ще бъдат военни формирования на пряко подчинение на министъра на отбраната.
В предложената нова командна структура на Българската армия Съвместно командване на силите (СКС) замества Съвместното оперативно командване (СОК). Българската армия ще включва СКС, военни формирования на пряко подчинение на командващия на СКС и три вида въоръжени сили – СВ, ВВС и ВМС. Те ще бъдат ръководени съответно от командващ и командири, които се подпомагат от щабове. На СКС се възлага планирането и провеждането на съвместните операции. Щабът на СКС и щабовете на трите вида въоръжени сили са функционално интегрирани в единно оперативно ниво на управление, а командирите на СВ, ВВС и ВМС ще са непосредствено подчинени на командващия на СКС. Съвместността и функционалната интеграция на оперативно ниво ще позволи да се оптимизира организационната структура на щабовете без да се дублират функции и задачи.
Със законопроекта се предлага СКС, СВ, ВВС и ВМС да са юридически лица – второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на отбраната, които отговарят за управлението и поддържането на предоставените им за управление имоти; самостоятелното разходване на средства за доставки, строителство и услуги в рамките на определения им от министъра лимит; съхраняването и разпореждането с излишните им движими вещи, с изключение на въоръжението, боеприпасите, бойната и специална техника. Това законодателно решение съответства на възприетата практика в НАТО.

Останалите предложения хармонизират текстове от закона с други нормативни актове и отразяват настъпили промени в законодателството.
Проектът беше публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на Министерството на отбраната (http://www.mod.bg/bg/doc/zakoni/20101215_Proekt_ZOVSRB.pdf).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Георги Костов 13 яну 2011, 21:27
   
  0
   
  0

  Като те гледам дядо Аню, по-добре си вземи шапката и си ходи да си харчиш пенсията споко?но. Остави политиката на политиците, не се кланя? много, защото може да напълниш гащите от наколенки към правителството. Незабравя?, че си излязъл от БНА, не я унищожава?, а работи в не?на полза.Ако искаш да правиш реформа, уволнява? всички имащи право на пенсия, а остави младите да се развиват по натовски.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка