Градим свързочен модул на НАТО

Pan.bg 10 яну 2011 | 22:00 views (3448) commentaries(0)
img http://www.bgarmy.eu

Изграждането на свързочен модул, подчинен директно на НАТО, започва скоро у нас. Това стана ясно по време на откриването на новата учебна година в поделението в Горна Малина.

На тържеството присъства и началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката (ЩОП) генерал-майор Бойко Рабаджийски. В зимното мъгливо утро пред строя на плаца на поделението прозвучаха заповеди за старта на учебния процес. Свещеник отслужи молебен за здраве, а военнослужещите преминаха в тържествен марш.

През тази година ще стартира подбор на военнослужещи за модул за комуникационно-информационна поддръжка (КИП), каза командирът на полевата опорна комуникационна мрежа полковник Георги Пъневски. Модулът ще е под командването на втори свързочен батальон в съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. Тенденцията и очакванията са към 2013 г. въпросният модул да има оперативна готовност, изтъкна полковник Пъневски.

Очакванията са и през 2011 г. да продължим да поддържаме основните способности на поделенето по осигуряване КИП на формирования от въоръжените сили, допълни той. Имаме амбицията през 2011 г. да придобием нови способности по участие в коалиционен формат, в частност – КИП на многонационални сили, категоричен е полковник Пъневски.

На поделението през тази година предстои изпълнение на учебните планове и бойните задачи, поддържане на въоръжението и техниката в техническа изправност и готовност за постоянно използване, заяви генерал-майор Рабаджийски. Поздравявам военнослужещите с откриването на новата учебна година, пожелавам им много успехи, да поддържат всички способности, които имахме досега, да развиват новите, да са живи и здрави, каза той.

Генерал-майор Рабаджийски напомни, че, съгласно Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, предстои разформироване на ЩОП от 1 юли. Нашият голям ангажимент оттук-нататък е всички функции и задачи, които се изпълняваха от ЩОП, да бъдат приети в пълен обем от структурите, които ще приемат поделенията на щаба – Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите и някои, които остават самостоятелно подчинени, изтъкна той.

Присъствието на военни поделения на територията на общината ни дава голямо спокойствие на населението в трудни моменти, посочи кметът на община Горна Малина Емил Найденов. Той напомни, че през 2005 г., когато при наводнение населението в района било буквално откъснато от света, военнослужещите се притекли на помощ, доставяйки хляб, вода и всичко необходимо на хората.

Винаги сме сътрудничили с ръководството на поделението, с командването, помагали сме си взаимно, изтъкна кметът. Мисля, че 2011-а ще бъде успешна година и за общината, и за военните поделения, ще правим всичко възможно нашето сътрудничество да се задълбочава, допълни той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка