Бригадно на Корен, "Енергиен пламък" и "Есен 2011" - големите учения на годината

Pan.bg 10 яну 2011 | 08:07 views (3687) commentaries(0)
img otbrana.com


От планираните 148 учения през миналата година са проведени 112, което съставлява 76 на сто. Това отчете министърът на отбраната Аню Ангелов. В това число влизат повече взводни и ротни учения. Бригадно учение в Сухопътни войски не бе проведено. ВВС разчиташе на съвместни съюзнически учения. ВМС проведе традиционния си „Бриз”.

През 2011 г. се очаква да има повече пари за бойна подготовка. Надеждата в СВ е накрая да не се отчитат пак бойните стрелби на отделенията и взводовете. В изпълнение на националния план за сертифициране на декларираните през септември ще се проведе командно-щабно учение с карловската механизирана бригада. Още през април пък се планира провеждането на на бригадно-тактическо учение с бойна стрелба на полигон Корен.съединението ще участва в операция по прикриване на държавната граница на застрашен театър на военните действия за осигуряване на развръщане на силите на НАТО.


ВВС пак ще разчитат на двустранни съюзнически учения ,
image
а ВМС ще участват в многостранни натовски учения. Общо се очаква да се проведат 17 учения в трите вида въоръжени сили във взаимодействие с американски воини и подразделения от Сърбия.

„Енергиен пламък 2011” ще се казвахмногонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение на Чаралица. Целта е на него да бъде сглобена една балканска многонационална бригада. Планирано е провеждането и на „Есен 2011” на Шабла, където пак може да стрелят и сръбски зенитчици.
Обещанието на военния министър е през тази година да бъдат огигурени повече средства за бойна подготовка и учения. Дано да е така, иначе пак ще броим бойните стрелби на отделенията за учения и няма да има командири, които да могат да организират едно батальонно учение с бойна стрелба съгласно изискванията и наставленията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка