Ще имаме 11 категории военни формирования

Pan.bg 09 яну 2011 | 11:07 views (3451) commentaries(0)
img otbrana.com
Всяка година със своя заповед министърът на отбраната ще определя състава на Силите за незабавно действие, необходими за изпълнение на национални задачи. Това е регламентирано в Плана за развитие на Въоръжените сили. Документът бе приет от правителството в края на миналата година и вече влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Според сроковете за готовност – от 2 до над 365 денонощия, са въведени 11 категории на военните формирования. В Силите за нарастваща готовност влизат формированията с категории от 1 до 9, а с 10 и 11 са Селите с голяма продължителност на нарастване.

От своя страна Силите с нарастваща готовност се подразделят на: Сили с висока готовност и Сили с по-ниска готовност. Първите са са формирования от въоръжените сили (съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната) с категория от 1 до 8 и с готовност за използване от 2 до 90 денонощия. Част от тях формират Силите за незабавно действие (СНД). Силите с по-ниска готовност са формирования от въоръжените сили (от съвместното командване на силите, от видовете въоръжени сили, от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната) с категория 9 и готовност за използване до 180 денонощия. Комплектуването с личен състав, въоръжение и материални средства е в зависимост от категорията на готовност.


Силите с голяма продължителност на нарастване са военни формирования с дългосрочно формиране и нарастване при възникване на най-неблагоприятния и отдалечен във времето сценарий за широкомащабна операция по член 5 от Вашингтонския договор. В плана е записано, че България не поддържа структури с личен състав, въоръжение и материални средства за изграждането на формирования с такава готовност. Смята се, че вероятността от въвличане на България като член на НАТО и Европейския съюз в такъв конфликт е незначителна. Ако възникне такава заплаха, чрез механизмите на колективната отбрана в НАТО страната ни ще бъде в състояние да ангажира далеч по-големи военни ресурси от тези, които би могла да осигури сама, се посочва в плана.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка