Президентът и министърът на отбраната ще бъдат на водосвета на бойните знамена

Pan.bg 05 яну 2011 | 16:34 views (2209) commentaries(0)
img www.mod.bg, www.Otbrana.com
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов ще присъства утре на водосвета на бойните знамена и знамената светини на Българската армия по повод Богоявление, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум. По-късно от Пресцентъра на МО информираха, че на ритуала ще бъдат министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, командващият Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов, началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, началникът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, началникът на Щаба по осигуряване и подготовка генерал-майор Бойко Рабаджийски, военни и представители на военнопатриотичните съюзи.
Националната гвардейска част ще участва във Водосвета с бойни знамена и бойни знамена-светини: Щандарт на 10-ти конен полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк - Първа дружина и знаме на 13-ти Рилски полк – Втора дружина, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-и Силистренски пехотен полк, знаме на 23-ти Шипченски пехотен полк и знаме на 24–ти Черноморски пехотен полк.
Богоявленско освещаване ще бъде проведено и в градовете: Пловдив, Варна, Карлово, Сливен, Враца, Стара Загора, Плевен, Шумен, Велико Търново и в останалите гарнизони на Българската армия, съобщават от МО.
Началото на Водосвета в София е от 11. 00 ч. пред Паметника на Незнайния воин.

===============================================================
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, традиционно, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в съответната епархия, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка