Аню Ангелов: Президентът не е военен стратег

Pan.bg 03 яну 2011 | 09:53 views (2027) commentaries(0)
img http://www.cross-bg.net
Президентът не е военен стратег. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов в сутрешния блок на БНТ. По думите му между вижданията за развитието на Българските въоръжени сили на президента и на военния министър има голяма разлика. „Доколкото сблъсъкът е принципен, той ще продължи през следващата година", каза още министърът.
„Не съм го пратил в трета глуха, така го е пратила Конституцията. Ако погледнете неговите права, ще видите, че той не е военен стратег. Но достойни български генерали чувстват недоверието от страна на върховния главнокомандващ и когато не се приеме тяхното назначение, те се чувстват обидени от това. За съжаление така се получи за двама генерали от Българската армия и смятам, че това не беше достойно", коментира Ангелов.
Министърът обясни, че пред Министерството на отбраната стои задачата до края на годината да няма задължения. „Предстои да се въведат и основните принципи на Бялата книга - инвестиционен план, промени в Закона за отбрана и въоръжените сили. Измененията в администрация в МО ще е най-силна", каза Ангелов.
По думите му МО трябва да разплати още 132 млн. лв. „Направихме успешни преговори с чуждестранни фирми, които се отказаха от неустойки, глоби и такси. Това ни дава няколко глътки въздух повече", подчерта Ангелов.
Предстои тази година в МО да бъдат съкратени още 30% от администрацията. „Има потенциал самата администрация да работи по-ефективно макар и намалена", каза военният министър.

Министърът заяви още, че тази година няма да има изтегляне на контингента ни от Афганистан. „Ще го запазим такъв какъвто е. За евентуално намаляване ще говорим през 2012. Изтеглянето няма да се движи от календара, а от конкретната обстановка в Афганистан. От тази оценка ще зависят и нашите решения", каза Ангелов.

Полк. Веселин Цековски, ръководител на контингента ни в Афганистан, заяви, че по празниците обстановката в Кабул е била спокойна. „Няма особено промяна на обстановката в Афганистан. Трябва да имаме предвид, че сме непоканени гости. През последния месец обстановката е твърде динамична. В определени области се стабилизира, но в друга се дестабилизира. Активността в някои от провинциите намаля, но за сметка н това се увеличи в други", каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка