Аню тайно реже танковете "Майбах"

Pan.bg 20 дек 2010 | 22:47 views (4648) commentaries(0)
img Васил Попов - Дума
21. Декември 2010, брой 294

Около 60 танка или части от прословутата немска машина Т-4 "Майбах" са включени в списък на движими вещи с отпаднала необходимост за БА. Над 5000 страници, публикувани в сайта на военното ведомство, обхващат имущества като манерка, изпускателен клапан, войнишко канче, педал за газ до танк и купол на танк със или без оръдие. Указано е къде и кой съхранява обезценилите се предмети, но не е ясно как ще се реализират. Ако за старите каски, кепета, гети, черпаци е все едно дали се продават на бройка или на кило, то за танковете с историческа и колекционерска стойност не е така.
Преди всички ДУМА обърна внимание след първата кражба на танкове от отбранителната линия "Крали Марко", че исторически ценности с висока стойност се разграбват или просто ще отидат за скрап. Тогава процесът на разпиляване бе спрян, обявеният търг за танковете бе провален. Така уникални машини с историческа стойност, в това число единствени за целия свят екземпляри, бяха спасени в България.
Още преди време беше казано, че излишъците от военно снарежение и въоръжение и всякаква военна техника ще се продават на населението. Бяха обявени дори магазини, които ще се занимават с тази дейност. Много бързо се разбра, че в тези магазини се предлагат за жълти стотинки боклуци. Никой не даде обяснение къде са по-ценните неща. По пазари и битаци се продават военни униформи, колани, кубинки и какво ли още не. Очевидно сега настъпва нова вълна на това пълно безхаберие на МО за реализация на излишъците от военно имущество. И пак никой няма да разбере кой ще си напълни гушата, казват уволнени военни интенданти.


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка