Вторият летателен прототип Т-50 ще полети в началото на 2011

Pan.bg 20 дек 2010 | 19:05 views (2916) commentaries(0)
img
РИА Новости

Вторият летателен прототип на изтребителя пето поколение Т-50 ще полети в началото на 2011, заяви пред журналисти вДелхи президентът на ОАК (Обединена авиостроителна корпорация) Алексей Федоров. В момента текат назмени изпитания на системите на самолета, който ще допълни първия прототип, а не е просто негово копие. Успоредно се работи и върху третия прототип, на който ще се изпитват още по-съвременни системи.
Очаква се утре по време на визитата на руския президент Дмитрий Медведев да се подшише договор за съвместно проектиране на индийския вариант на самолета. Стойността на сделката е 295 милиона долара.
Т-50 ще е с принципно нова система авионика, интигрираща функцията на “електронен пилот” и с перспективна РЛС с фазирана антенна решетка. Новите системи значително ще намалят натоварването на летеца и ще му позволи да се концентрира върху изпълнение на тактическите задачи.
Т-50 ще може да излита и каца от писта с дължина 300-400 метра, има максималната скорост 2100 км/ч и ще може да прелети разстояние до 5500 км. Перспективният изтребител ще има система за дозареждане във въздуха и голям вътрешен отсек за въоръжението, в който се поместват до осем управляеми ракети (УР) “въздух-въздух” Р-77 или две управляеми авиобомби всяка с маса 1500 кг. На външни точки на окачване Т-50 може да носи две УР със свръхголяма далечина на действие, разработка на КБ “Новатор”. С тях може да се свалят самолети, например от типа на AWACS, на разстояние до 400 км.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка